dimecres, 25 de juliol del 2018

GR5: Saint Gingolph - Novel

GR5: Saint Gingolph - Novel
El GR5, la gran travessa dels Alps francesos, és un GR que recorre gran part dels Alps francesos des del llac Léman, a la frontera suïssa, fins a la ciutat de Niça, a la costa Mediterrània. Forma part d'un itinerari de molta més envergadura que és l'Arc Alpí, també anomenat Via Alpina, un camí o combinació de diversos camins GR que recorre tots els Alps des d'Eslovènia fins a Niça formant en el seu recorregut un enorme arc. Hi ha moltes variants i no hi ha una Via Alpina oficial, de manera que es pot fer de moltes maneres combinant diversos GRs. En aquest sector dels Alps francesos hi ha certa unanimitat en considerar el GR5 com el sector francès de la Via Alpina, tot i que també hi ha algunes variants del propi GR5. La nostra intenció és fer sis etapes d'aquest GR fins al Brevent, on enllaçarem amb el Tour del Mont Blanc, que ja tenim fet i coincideix amb el GR5 fins al coll de le Croix de Bonhomme. 
Nosaltres hem iniciat el camí per una variant, que surt de la població de Sant Gingolph, just a la frontera entre França i Suïssa i al costat del llac Léman. Una altra variant (la principal) surt de la població de Thonon-les-Bains, tambén tocant el llac Léman però més a l'Oest. 
El poble de Sant Gingolph té dos sectors, un francès i un altre suís. Un pont sobre un petit riu al mig de la població travessa la frontera. Aquí va passar un fet històric de la segona guerra mundial durant l'ocupació alemanya: les SS van incendiar el poble com a represàlia per una acció de la Resistència però els habitants de Sant Gingolph van aconseguir salvar-se dels alemanys creuant la frontera.
Avui hem iniciat aquest GR amb una etapa curta, ja que hem fet un llarg desplaçament des de casa, però amb gairebé 600 metres de desnivell. De bon matí hem agafat l'avió fins a Ginebra. Des del mateix aeroport hem agafat el tren suïs de la línia de Brigs, que ens ha portat fins a Saint Maurice. Allà hem agafat un altre tren que ens ha portat fins al sector suïs de Saint Gingolph.
Des de l'estació hem anat fins al pont, entrant en el sector francès de la població. Ben aviat hem començat a veure marques de GR i hem iniciat la nostra ruta. El GR puja per una pista fins a una instal·lació turística anomenada Parc Aventure, amb tirolines, ponts nepalesos i altres equipaments. A partir d'aquí la pista és pedregosa i puja pel bosc fent algunes llaçades. 
Durant tota la pujada teníem a la nostra esquerra, una mica més avall, el riu La Morge, que marca la frontera. Hem passat al costat d'una font i poc després hem arribat a la carretera D30. A l'altra banda hem agafat un corriol que en poc temps ens ha portat a Novell. A l'entrada del poble, seguint el GR, hem trobat el nostre hotel, Les Chemins du Léman, ons ens hem instal·lat.


ENTRADES RELACIONADES:
Chamonix - Zt
Prefleuri, 2017
Chamonix - Zt 
Mont Fort, 2017
Chamonix - Zt
La Châble, 2017

MAPA:

DESNIVELL569 m
RECORREGUT4'2 km
BIBLIOGRAFIA PARTICIPANTSMagda - J. Rafel
ALLOTJAMENTHotel Lés Chemins du Léman