dimarts, 17 de juliol del 2018

Tofanna di Mezzo (3.244), ferrades Olivieri - Aglio

Tofana di Mezzo
Després de 10 anys hem tornat a les Dolomites per fer una sèrie d'ascensions per les magnífiques vies ferrates d'aquest massís muntanyós tan característic. El primer objectiu ha estat el de més entitat: l'ascensió a la Tofana di Mezzo (3.244 m) encadenant dues vies ferrates, Olivieri i Aglio, llargues i dures, en un ambient de muntanya excepcional.
Ahir vam arribar a Venècia en avió i, després de llogar un cotxe, ens vam desplaçar a la zona de Cortina d'Ampezzo per iniciar les activitats dolomítiques. Un telecadira ens va portar directament al refugi Pomedes, punt de partida d'aquesta activitat.
De bon matí hem sortit del refugi en direcció a la Tofana. Després de pujar per una pedrera ens hem començat a enfilar per la roca dolomítica amb l'ajut de la magnífica instal·lació de la ferrata Olivieri. Hi ha trams força drets i trams vertiginosos sobre l'abisme però la dificultat no és excessiva i, a poc a poc, hem anat superant el desnivell fins arribar a la Punta Anna, un petit bony en la immensitat de la Tofana, on acaba la via Olivieri.
Ens hem aturat una mica a esmorzar abans d'iniciar la segona part de l'ascensió, la ferrata Aglio, que segueix la mateixa tònica que la via Olivieri. La via va buscant els punts febles de la muntanya, superant trams verticals i llargues travessies. El pas més característic és un flanquejament amb preses de peu naturals sobre un buit impressionant. Hem superat sense problemes el flanquejament, els diversos murs i canals que ens hem anat trobant i fins i tot un parell d'escales metàl·liques, fins arribar al cim de la Tofana di Mezzo (3.244 m).
Hem descansat una mica en el cim contemplant les muntanyes dolomítiques, especialment la Tofana di Rozes que vam pujar en la nostra darrera visita a les Dolomites l'any 2008. Hem fet una panoràmica circular:
Tofana di Mezzo
Aquesta vegada el descens ha estat molt fàcil: ben a prop del cim, per la banda contrària a la nostra pujada, hi ha l'estació superior d'un telefèric que en pocs minuts ens ha portat a la base de la muntanya, ben a prop del lloc on havíem deixat el cotxe. Des d'allà ens hem desplaçat fins al refugi Auronzo, des d'on demà iniciarem una nova ascensió a les Dolomites.
Aquesta vegada tenim dos vídeos, que ens ofereixen visions complementàries d'aquesta ascensió. Aquí teniu el vídeo de Mountain Films:



I, a continuació, el d'Edicions JGB:




ENTRADES RELACIONADES:
Tofana di
Rozes, 2008
Via ferrada
Marmolada, 2006
Sentiero
Dibona, 2004

PARTICIPANTS:

Joan C. - Joan G. - Merche - J. Rafel
DESNIVELL: 1.030 m
RECORREGUT4'5 km
PANORÀMIQUES:

Des de la terrassa del refugi Pomedes:


Des del cim de la Tofana, vista sud:
Tofana di Mezzo

Des del cim de la Tofana, vista nord:

Tofana di Mezzo
VOL CIRCULAR: