dimecres, 24 de juliol del 2024

Ascensió al Pic de Lurien (2.826 m)

Pic de Lurien
El Lurien és un altre cim desconegut, un d'aquells cims poc freqüentats, lluny de la massificació que afecta el cims més clàssics dels Pirineus. La seva ascensió és relativament fàcil i l'única dificultat és el gran desnivell que cal superar des del Lac de Fabrèges. Des del cim, la panoràmica és extraordinària sobre el Pirineu Occcidental des del Balaitús fins al Pic d'Anie.
He dormit a la cabana de Lurien, un antic refugi de caçadors una mica ruïnós però que encara ofereix la possibilitat de passar la nit en una vall solitària, ben a prop del cim que domina aquesta vall.
Encara no eren les 6 que ja estava escalfant el cafè en el menjador del refugi. Amb les primeres llums he començat a caminar muntanya amunt. El camí està ben marcat i puja suaument per la vall, passant al costat del Lac de Lurien on ja es veu, reflectit a les seves aigües, el cim del Lurien.
He arribat al col de Lurien (2.242 m) des d'on he pogut veure el panorama a l'altra banda de la muntanya. A baix, molt a prop, es veia el Lac d'Artouste i al darrere el Palas, el Balaitús, el Midi de Bigorre i moltes muntanyes més.
Des del coll la pujada final al cim sembla complicada, amb fort pendent i pedrera, però des del mateix coll surt un magnífic camí que puja suaument per la pedrera. En algun punt, el camí desapareix en una zona de roques però les fites ens guien entre el rocam fins retrobar el camí més amunt.
Més aviat del que pensava, he arribat al cim del Lurien (2.826 m). Estava totalment sol en el cim i el dia era espectacular, sense cap núvol a l'horitzó. El panorama era molt extens i es veien totes les muntanyes de la Vall de Tena i la Jacetania, entre les que destacaven especialment el Midi d'Ossau i el Balaitús.
He fet les fotos de cim i les panoràmiques i he fet volar el dron abans d'iniciar el descens pel mateix camí fins al refugi, on he menjat una mica abans de completar el descens fins al llac de Fabrèges i el llarg recorregut en cotxe de retorn a casa.
Avui tampoc hi ha vídeo de l'activitat però he fet una gravació del vol circular del dron al voltant del cim del Lurien. Aquí la teniu:


ENTRADES RELACIONADES:
Peña
Foratata, 2021
Pic de
Ger, 2021
Midi
d'Ossau, 2010

PANORÀMIQUES:
Pic Lurien Pic Lurien Pic Lurien Pic Lurien
BIBLIOGRAFIA:
PARTICIPANTS:
Pic de Lurien
J. Rafel, en solitari