dissabte, 13 de juliol del 2024

Excursió aquàtica pel Pantà de Santa Anna

Pantà de Santa Anna
Avui hem fet una excursió singular. Una modalitat d'excursionisme gairebé inèdita en el Blog de Muntanya: un recorregut en piragua pel Pantà de Santa Anna. 
Hem aprofitat que l'embassament està força ple per fer un llarg recorregut per les seves aigües visitant, a més, un parell de punts singulars: el Monestir de Santa Maria de Vallverd i les ruïnes del poble de Tragó de Noguera.
El punt de partida de la nostra aventura aquàtica està a prop d'Ivars de Noguera. Des d'aquest poble hem agafat la pista que porta a Boix de Noguera, un altre poble abandonat. Ens hem aturat uns minuts en aquest poble, on només queda en peu la petita església restaurada. Hem fet algunes fotos abans de completar el recorregut, arribant a una petita zona de picnic amb un aparcament al costat mateix de l'aigua. És el punt ideal per embarcar.
Hem inflat la piragua muntant tots el seu components i ben aviat estàvem navegant per les aigües del pantà. Hem començat a remar aigües amunt, travessant un sector estret. Més endavant hem entrat a la dreta per un braç del pantà. Hem desembarcat al costat d'un petit camí i hem pujat caminant a un petit altiplà on hi ha el primer dels punts singulars del nostre recorregut: el monestir de Santa Maria de Vallverd.
És un antic edifici religiós que ha patit el pas dels segles i està mig enrunat però encara es mantenen en peu, convenientment restaurats, algunts elements arquitectònics de certa importància. Concretament, la capçalera de l'esglésa, amb tres àbsis i el transsepte.
Després de fer una curta visita al monument i fer algunes fotos, hem tornat a embarcar per seguir el nostre recorregut aigües amunt.
Des d'allà mateix ja es veia, a l'entrada d'un altre estret, l'antic poble de Tragó de Noguera, totalment enrunat.  Les aigües arribaven a cobrir la meitat de la porta d'entrada de l'església i bona part de les cases de l'antic poble. Hem desembarcat novament i hem recorregut part del poble fent algunes fotos.
Novament embarcats, hem entrat en un  altre tram molt estret, el Pas de la Savina, ja gairebé a la capçalera de l'embassament. Superat l'estretament i després d'un tram una mica més ample, hem entrat a la part final. Hem començat a veure el gran mur de la presa de Canelles mentre  avançàvem a contracorrent perquè estàvem a l'entrada del pantà i es notava el moviment de l'aigua que entrava. 
Aviat hem vist el pont de la carretera de la central de Canelles, que travessa el riu al peu de la presa. Era la fita principal perquè marca el final del pantà. Avui el nivell de l'aigua ens ha permès arribar fins a l'objectiu que ens havíem marcat. Hem passat sota el pont, entrant per un dels seus ulls i sortint per l'altre, iniciant el retorn.
Ens hem aturat a dinar en una platja, abans de completar el recorregut de tornada fins al punt de partida. Després hem recollit la piragua desinflant-la i desmuntant tots els elements per iniciar el retorn a casa
I aquí teniu el vídeo d'aquesta excursió aquàtica. Ha estat produït per Edicions JGB i cedit al Blog de Muntanya per als seus seguidors:


ENTRADES RELACIONADES:
Cova Fonda de
Tragó, 2023
Caiac a
Montrebei, 2015
BTT per
Alberola, 1995

PARTICIPANTS:
Pantà de Santa Anna
Joan G. - J. Rafel