dimecres, 1 de febrer del 2023

Bony de la Redona (2.626 m), amb esquís

Bony de la Redona
Ascensió curta i fàcil, apta per a una matinal, que hem fet en el nostre primer dia d'estada a la Vall de Boí. Hem arribat a mig matí a l'estació d'esquí de Boí-Taüll. La primera impressió ha estat decebedora: hi havia menys neu de la que esperàvem; les grans nevades anunciades no havien estat tan intenses com pensàvem i la muntanya presentava extenses àrees pelades. Però per altra banda el dia era extraordinari, sense cap núvol a l'horitzó i sense vent. Una jornada ideal per gaudir de l'esquí de muntanya, tot i que la neu era justeta.
Sense perdre temps ens hem equipat i hem iniciat l'ascensió. Bona part del recorregut va per la pista d'esquí denominada Vista Aran - Collbirós encara que hem fet alguna variant per evitar trams de pista que, per altra banda, estava ben solitària. 
Poc abans d'arribar al coll entre el Pic de Raspes Roies i el Bony de la Redona, l'itinerari té dues opcions: es pot seguir fins al coll o anar a l'esquerra a buscar un llom que porta directament al cim. Tenint en compte l'estat de la neu ens ha semblat millor anar fins al coll i completar l'ascensió per la cresta sud. No ens hem equivocat: des del coll hem pogut pujar amb els esquís als peus fins al mateix cim del Bony de la Redona (2.626 m).
Aquest cim, tot i ser relativament baix, ofereix un panorama molt extens, especialment en dies com avui, amb una gran visibilitat. Entre moltes altres muntanyes, es veien el Monte Perdido, l'Aneto, el Posets, el Comaloforno, la Punta Alta... i els cims més propers de la Vall de Sant Martí.
Hem fet volar el dron per captar unes imatges espectaculars i també per fer la foto de cim. Després hem fet una panoràmica circular:
Bony de la Redona
Hem estat una bona estona al cim  contemplant el panorama, abans d'iniciar el descens. Hem baixat fins al coll i des d'allà, ja per la pista d'esquí, hem baixat en pocs minuts fins a l'aparcament de l'estació. Després hem baixat fins a l'Alberg de Taüll, on ens hem allotjat.
I aquí teniu el vídeo d'aquesta jornada d'esquí. Ha estat produït per Mountain Films i cedida al Blog de Muntanya per als nostres seguidors:


ENTRADES RELACIONADES:
Castell de
Rus, 2017
Tuc de
Moró, 2008
Tuc de
Carants, 1982

PANORÀMIQUES:
Bony de la Redona Bony de la Redona Bony de la Redona Bony de la Redona Bony de la Redona
VOL CIRCULAR:
BIBLIOGRAFIA:
NOTA: a la darrera edició del mapa de l'Editorial Alpina, almenys a l'edició digital que hem consultat, el Bony de la Redona apareix amb el nom de Bony de les Pales de Torllussà. A la mateixa edició apareixen diversos de pics de la zona també amb el seu nom canviat, creant una enorme confusió.
Malauradament, aquesta editorial, malgrat la seva llarga història, s'ha deixat portar per la moda de canviar de nom els pics en la línia de venjar les suposades ofenses inferides als antics pobladors d'aquestes terres pels cartògrafs que van aixecar els primers mapes de la zona, fa moltíssims anys. 
Aquesta dèria de l'editorial Alpina és especialment greu si tenim en compte que als mapes oficials de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya i de l'Instituto Geográfico Nacional hi consta el nom de sempre: Bony de la Redona.
PARTICIPANTS:
Bony de la Redona
Joan C. - Toni - J. Rafel