dijous, 29 de desembre del 2022

Cova del Lladre

Cova del Lladre
Vint-i-set anys després de la nostra darrera visita a la Cova del Lladre, hem vingut novament a aquesta cavitat, situada a la vessant nord del Mont-Roig. Es tracta d'una cova relativament petita però molt interessant i sense dificultats tècniques, una petita meravella amagada en aquesta serra prepirinenca. 
En la nostra primera visita a la Cova del Lladre, l'any 1987, ens va acompanyar un amic de Camarasa que coneixia molt bé tots els racons d'aquestes muntanyes i ens va ensenyar el camí. Després vam tornar-hi dues vegades més amb nens i avui he volgut portar-hi els néts perquè aquesta cova és molt interessant i divertida per a ells.
Des de la població de Vilanova de la Sal hem agafat la pista que porta a l'ermita de Montalegre. Poc abans d'arribar-hi ens hem desviat per una altra pista, més petita i en mal estat, que porta al Coll de Porta. La pista està en molt mal estat però avui anàvem amb un tot-terreny i hem pogut arribar al coll en cotxe.
Hem seguit caminant per la pista uns dos km fins que una fita a l'esquerra ens ha indicat l'inici del petit corriol que porta a la cova. És un camí panoràmic amb grans vistes de l'embassament de Camarasa, el Montsec i els Pirineus, que es veien al fons ben nevats. El corriol està molt poc marcat però hi ha moltes fites que ens ajuden a seguir-lo.
L'entrada de la cova és gran però aviat es converteix en una gatera que entra en una petita sala. Hi ha una bifurcació a l'esquerra que porta a una galeria d'uns 10 metres. Per la galeria principal, d'uns 38 metres, s'arriba a una sala petita però plena d'estalactites. És el punt més interessat de tota la cova. Per arribar-hi hem hagut de superar uns quants passos estrets amb petites grimpades i desgrimpades. Un camí complicat però ple de formacions de tota mena que fan molt interessant el recorregut.
Després de fer unes quantes fotos a la sala principal hem retornat per les mateixes gateres, superant novament les petites dificultats que hem anat trobant pel nostre camí fins sortir novament a la llum del dia. Ha estat una experiència molt interessant, amb una petita excursió pel Mont-Roig i un intens recorregut per l'interior de la terra.
Hem baixat en cotxe fins a Sant Llorenç de Montagai, on hem acabat la jornada amb un bon dinar en el restaurant La Noguera, situat en el càmping de Sant Llorenç.
I aquí teniu el vídeo d'aquesta activitat:


ENTRADES RELACIONADES:
Cova del
Lladre, 1995
Cova del
Lladre, 1991
Cova del
Lladre, 1987

TOPOGRAFIA:
BIBLIOGRAFIA:
PARTICIPANTS:
Blog de Muntanya
Jan Miquel - Magda - Mariona - J. Rafel

2 comentaris:

sonia ha dit...

La crònica molt útil per quan hi vagi però el vídeo m'ha encantat. Quines màquines de nets i quin muntatge més entranyable, a més de donar tota la informació necessària pels aventurers.

Blog de Muntanya ha dit...

Moltes gràcies pel comentari. La cova molt maca. Tenia moltes ganes de tornar-hi i per ls nens ha estat una grann experiència