dilluns, 27 de gener del 2020

Duraneu i Tossa del Pas dels Lladres, amb esquís

Pic de Duraneu
La Tossa del Pas dels Lladres és un cim secundari situat a la carena que baixa del Puigmal cap a la Collada de Tosses. La seva ascensió és relativament fàcil des de l'estació d'esquí de Puigmal 2.900, que està tancada des de fa uns anys. L'ascensió es fa íntegrament per les pistes de d'esquí, tot i que l'estació està tancada i, per tant, la neu no està tractada. Hem volgut aprofitar que hi ha molta neu a la Cerdanya per fer aquesta ascensió a un dels pocs cims esquiables que ens queden a la Cerdanya. A més, teníem un intent frustrat perquè l'any 2013 vam intentar fer aquesta ascensió però el mal temps i el vent ens van fer desistir.
Tot i que l'estació està tancada, la carretera d'accés està oberta tot l'any fins al pàrquing inferior, anomenat Cotze, situat a poc més de 1.800 m d'altitud. Hi hem arribat de bon matí i hem iniciat l'ascensió per una àmplia pista oberta pel bosc. Més amunt hem deixat la pista per seguir un remuntador, el telesqui de l'Obac, que ens ha portat fins a la carena que separa aquesta vall de la de Vallcebollera. Seguint la carena a una certa distància hem arribat al Pic de Duraneu (2.539 m).
A dalt del Duraneu, dues gran fites de pedres marquen el punt més alt. Després de fer les fotos de cim hem seguit per la mateixa carena, baixant fins al Pas dels Lladres (2.512 m), el coll que dóna nom al cim principal de l'activitat d'avui. Des del mateix coll surt el telesquí de Montserrat, que porta directament al cim. Tot i que les previsions del temps eren bones, el dia s'havia anat tornant gris i s'ha aixecat un vent molt fort i fred que ens ha fet patir una mica en el tram final de l'ascensió.
Finalment hem arribat a la Tossa del Pas dels Lladres (2.662 m), un cim panoràmic però ocupat per les instal·lacions de l'estació d'esquí que devaluen molt l'ascensió. Es veia el Puigmal ben a prop i tota la Cerdanya. Hem fet una panoràmica circular:

El vent era molt fort, de manera que no ens hem entretingut gens en el cim. Hem tret les pells, hem ajustat les botes i hem iniciat l'esquiada. Es pot baixar per qualsevol de les pistes de l'estació però nosaltres hem preferit baixar esquiant pel mateix itinerari de piujada, que ens ha portat directament al pàrquing de Cotze on havíem iniciat l'ascensió, gaudint d'una magnífica esquiada amb bona neu.
I aquí teniu la pel·lícula de la jornada. Ha estat produïda per Mountain Films i cedida per a tots els seguidors del blog:



ENTRADES RELACIONADES:
Intent a la 
Tossa, 2013
Puigmal de Llo
esquís, 2004
Ull de Ter -
Planoles, 1973

DESNIVELL: 913 m
RECORREGUT: 12 km
HORARI: 4h 30
MAPA:


PARTICIPANTS

Joan C. - Luis - Pablo - J. Rafel