dilluns, 14 d’agost del 2017

Chamonix-Zermatt: Champex - La Châble

L'Alta Ruta Chamonix - Zermatt és la més clàssica de les rutes d'esquí de muntanya. Fa més de cent anys que es va recórrer per primera vegada i cada temporada la fan centenars d'esquiadors de muntanya de tot el món. No fa tants anys que s'ha popularitzat també la travessia Chamonix-Zermatt de senderisme. És un GR d'alta muntanya que recorre el trajecte entre les dues capitals de l'alpinisme, Chamonix i Zermatt, per camins de muntanya. No és el mateix itinerari de l'Alta Ruta amb esquís, de fet la pròpia Alta Ruta té diverses variants, però recorre les mateixes muntanyes alpines. 
La travessia Chamonix-Zermatt de senderisme es fa normalment en 12-14 etapes, segons com planifiquem les pernoctacions. També es pot escurçar si en alguns punts concrets del recorregut agafem telefèrics o altres transports públics. Nosaltres vam fer, fa uns anys, el Tour del Mont Blanc que passa per Champex. També vam fer el Tour del Cerví que passa per Arolla. Els dos tours coincideixen, en les parts que ja havíem fet, amb el traçat principal de la travessia Chamonix-Zermatt. Per tant, teníem ja fet el tram de Chamonix (La Flégère) fins a Champex i el tram que va d'Arolla a Zermatt. Només ens quedava el tram entre Champex i Arolla per completar la gran travessia Chamonix-Zermatt, quatre etapes, i amb aquest objectiu vam arribar ahir al migdia a Champex, un poblet turístic al costat d'un llac i amb estació d'esquí, situada al Valais suïs. 
Avui de bon matí hem sortit de l'Hotel Belvédère, on hem passat la nit, en direcció a Le Châble. Es tracta d'una etapa molt fàcil, de transició entre etapes molt més dures, i és gairebé tota de baixada. Molts dels caminadors que fan la Chamonix-Zermatt s'estalvien aquesta etapa agafant els transports públics que ens permeten enllaçar Champex i Le Châble sense caminar gens. Nosaltres hem volgut fer la travessia integral i hem fet l'etapa a peu. Just al davant de l'hotel, situat una mica per sobre del llac de Champex, surt el nostre camí. A poc a poc i passant per diversos poblets escampats per la vall, el camí baixa en direcció a Sembrancher. Poc abans d'arribar a aquesta població, comencem a remuntar per la vall de Bagnes en direcció al final de l'etapa. El camí travessa una llarga plana amb camps de conreu i després s'endinsa en el bosc per superar el petit desnivell que ens falta per arribar al final de l'etapa. Finalment hem arribat a Le Châble, un petit poble situat al bell mig de la vall de Bagnes. Hem estat poc més de quatre hores.


ENTRADES RELACIONADES:

TMB: Trient -
La Flégère, 2010
TMB: Arpette -
Trient, 2010
TMB: Ferret -
Arpette, 2010

ASSISTENTS: Magda - J. Rafel
DESNIVELL: +176 m, -813 m
RECORREGUT: 13 km
HORARI: 4 h
MAPA: veure
APROXIMACIÓ: per arribar a Champex hem hagut de fer un llarg viatge, amb 5 transbordaments i amb diversos mitjans de transport:
  • En avió des de Barcelona fins a Ginebra (abans havíem anat a l'aeroport en moto): el vol dura 1h 40 i, si tenim la sort de tenir finestra a la part dreta (F) i fa bon temps, podrem tenir grans vistes dels Alps.  
  • Tren a Martigny: dintre del mateix recinte de l'aeroport hi ha l'estació de tren. La línia que passa per Martigny és la de Brigs. Circula amb molta freqüència. A les màquines automàtiques comprem el bitllet, però no fins a Martigny sinó fins a Orsières, ja que després hem d'agafar un segon i un tercer tren. El trajecte fins a Martigny dura 1 h 42 minuts.
  • Tren a Sembrancher: des de Martigny agafem el segon tren. És la línia de Le Chable però el trajecte és curt (17 minuts).
  • Tren a Orsières: un altre canvi de tren, a l'estació de Sembrancher. Aquest tercer trajecte ferroviari és també curt (9 minuts) i a Orsières hi ha el final de trajecte.
  • Autobús a Champex: al davant de l'estació de tren d'Orsières hi ha la parada de l'autobús. Hem de comprar un nou bitllet. L'autobús puja per una carretera amb moltes corbes i gran pendent i arriba a Champex en 19 minuts.
Tots els enllaços que hem fet han estat sense esperes, de manera que els trajectes estaven sincronitzats. Per planificar correctament el viatge sense esperes i sense quedar-se "penjat" en alguna estació sense enllaç, s'ha d'utilitzar alguna de les apps que donen informació sobre horaris de trens  i autobusos. Són molt útils.