dimecres, 28 d’agost del 2024

Canyon de Luquenac i Barranc de les Encantades

Luquenac
El Canyon de Luquenac és un barranc molt interessant, aquàtic i amb un gran ambient. Està en ple Ariège, més enllà d'Ax-les-Thermes i, per tant, molt lluny. Un altre factor negatiu és que es tracta d'un descens molt curt. En realitat només té un ràpel però d'una gran bellesa, amb una cascada que baixa encaixonada i cau sobre un gran gorg.
El fet que aquest barranc sigui tan curt i estigui tan lluny obliga a combinar-lo amb algun altre barranc de la zona per amortitzar el desplaçament. Nosaltres l'hem combinat amb Les Encantades de Lanoux.
Hem arribat al voltant de les 9 del matí a l'aparcament del Luquenac i ens hem equipat per al descens. Allà mateix teníem el torrent; un corriol ens ha permès baixar-hi i començar a caminar per la llera. Baixava força aigua però el torrent no anava crescut. Els primers metres són fàcils: només algún mínim ressalt i petits gorgs de poca fondària.
Aviat hem arribat a una mena de tobogan, un tram encaixonat on el riu fa unes curioses corbes abans d'arribar a la cascada. Aquí hi ha el primer i gairebé únic ràpel del recorregut. El riu es precipita per una escletxa formant una cascada. No es veu el final perquè la cascada és encaixada a la roca però des de la capçalera ja és impressionant, especialment per la quantitat d'aigua que es precipita per l'estreta canal.
El ràpel és d'uns 25 metres però es pot fraccionar per evitar fregaments. Nosaltres no l'hem fraccionat però hem posat un protector de corda al principi. El ràpel té dos trams ben diferenciats. El primer és curt, uns 5 metres, i el tram principal és d'uns 20 metres.
Hem baixat el ràpel de la cascada gaudint d'un entorn espectacular. La cascada baixa amb força, acanalada, i cau en el gorg format un remolí. Realment, aquest ràpel gairebé justifica el llarg viatge a l'Ariège.
Després del ràpel hem seguit caminant per la llera del torrent, passant per llocs molt interessants, engorjats i amb uns curiosos jardins de falgueres però sense cap dificultat. Només hi ha un petit ràpel, d'uns 3 metres, que segons la ressenya es podia saltar però com que l'aigua era tèrbola hem preferit baixar en ràpel. 
Finalment hem arribat al final del recorregut i hem sortit a la carretera on havíem deixat un cotxe. Ha estat curt però intens i teníem ganes de fer més coses, de manera que ens hem canviat i hem iniciat el desplaçament a Puymorens on teníem previst el segon descens d'avui.
I aquí teniu el vídeo d'aquesta primera activitat:
Hem arribat a Porté-Puymorens i hem agafat una petita carretera de pagament que porta a un aparcament anomenat Pàrquing del Telefèric perquè hi ha les restes d'un antic telefèric de les obres de la presa de Lanós.
El Barranc de les Encantades té tres sectors però sembla ser que el superior està restringit i no té massa interès, de manera que el nostre objectiu era baixar els dos sectors inferiors, molt aquàtics i sense massa dificultat. El barranc està molt ben equipat, fins i tot en alguns punts sobreequipat i amb instal·lacions doblades perquè aquest descens és recorregut sovint per empreses d'esports d'aventura que aprofiten la bellesa del recorregut, aquàtic i relativament fàcil, per portar-hi els seus clients. 
L'aproximació no és molt llarga, en una hora hem arribat a l'inici del barranc després d'una forta pujada per un caminet de bosc.  Ens hem equipat i hem començat a baixat pel riu. Aviat hem trobat el primer ràpel, a la dreta del riu, al final d'un passamans. A l'altra banda hi havia una instal·lació alternativa amb dos ràpels curts però hem preferit fer un sol ràpel, més llarg i amb arribada a un gran gorg d'aigües molt fredes.
El segon ràpel era també espectacular, amb un passamans de cable d'acer i arribada a un altre gran gorg d'aigües netes i fresques. Després dels dos ràpels inicials, els més interessants de tot el recorregut, hem seguit baixant pel torrent amb diversos ressalts, tobogans i algun ràpel curt. Més endavant hem baixat dos ressalts una mica més alts amb l'ajut de cordes fixes, arribant a l'inici del tram inferior.
Hi ha un pont o passera de fusta sobre el riu, per on travessa el camí que porta a l'estany de Font Viva. A partir d'aquí el barranc s'obre i té un tram d'uns 400 metres sense interès, que hem baixat per un caminet al costat del riu, arribant al tram final amb dos ràpels curts i un salt d'uns 5 metres sobre un magnífic gorg.
Ha estat un descens divertit i refrescat que ens ha deixat ben satisfets. El descens era curt però la combinació amb el de Luquenac que hem baixat al matí ha completat una bona jornada barranquista.
I aquí teniu la segona pel·lícula de la jornada amb les escenes més interessants del descens del Barranc de les Encantades de Lanós.


ENTRADES RELACIONADES:
Ascensió al Pic
d'Auriol, 2020
Ascensió al Trois
Seigneurs, 2019
Ascensió Dent
d'Orlu, 2016

dilluns, 12 d’agost del 2024

Ascensió al Matagalls

Blog de Muntanya
Un cop més - i van onze - hem pujat al Matagalls. Aquesta vegada en un dia calorós d'agost i pel camí de Sant Marçal, travessant la magnífica fageda que cobreix aquesta part de la muntanya.
Hem matinat força, perquè amb la calor que fa aquests dies cal aprofitar les primeres hores del matí, i ben aviat hem arribat a Sant Marçal. Hem començat a pujar pel camí, que aviat entra en el bosc. La fageda és magnífica però avui es veia una mica seca per la calor. 
El camí està marcat com a GR i és ben ample i còmode, encara que puja ben dret. En poc menys de dues hores hem arribat al cim i hem pogut gaudir del gran panorama, encara que la calitxa no ens deixava veure tot el que amb bones condicions es por veure des d'aquí.
Després d'estar una estona en el cim gaudint del panorama i de l'aire fresc que hi circulava, hem iniciat el retorn pel mateix camí i en poc temps hem retornat a Sant Marçal on hem acabat la nostra petita excursió matinal.


ENTRADES RELACIONADES:
L'Obaga del
Matagalls, 2014
Matagalls amb
esquís, 1984
Ascensió al
Matagalls, 1973

dijous, 8 d’agost del 2024

Travessia dels Frares Encantats

Travessia dels Frares Encantats
La Travessia dels Frares Encantats és un camí equipat amb cordes fixes i ferralla diversa que recorre la part alta de la regió dels Frares Encantats, a Montserrat. Els seguidors del Blog de Muntanya saben que no és la primera vegada que aquest recorregut apareix en aquesta publicació sinó que, totalment o parcialment, l'hem recorregut unes quantes vegades.
Tot i que el tenim molt vist, aquest recorregut es mereix la repetició perquè recorre indrets solitaris i de gran bellesa en el cor de Montserrat. A més, el tenim tan a prop que és apte per a una curta matinal que en ple estiu ens permet tornar a casa abans que la calor apreti fort.
Avui l'excusa per repetir una vegada més aquesta travessia era la d'acompanyar en Gabriel, que mai havia estat a Montserrat i volia conèixer aquesta muntanya tan singular. La Travessia dels Frares Encantats és la millor manera de conèixer els paisatges montserratins, lluny de la massificació del Monestir.
Hem sortit molt aviat i abans de les 8 del matí ja estàvem pujant pel camí del Coll de Guirló. Després hem seguit pel camí de la Cadireta pujant fins al Coll de Port, punt d'inici de la Travessia. La principal dificultat del recorregut està gairebé al principi: un mur vertical d'uns 10 metres equipat amb barres de ferro, grapes i cadenes. Hem superat fàcilment el mur i hem seguit amunt superant un parell de trams amb cordes fixes i un petit desplom equipat amb una cadena.
Després hem arribat a un petit collet al costat del Bacallà i d'una petita agulla amb el curiós nom de La Cristobalita. Després, sense gaire dificultat, hem seguit baixant algunes canals equipades amb cordes fixes i hem remuntat un parell de canals. Hem anat recorrent canals, boscos i collets, passant per indrets molt interessants i gaudint dels paissatges de les parts més ocultes de Montserrat.
Finalment hem arribat al camí del Portell Estret, on acaba la travessia. Només ens quedava baixar per un bon camí fins al refugi Vicenç Barbé on ens esperava en Luis que avui venia com a cordada de apoyo.
Com no podia ser d'altra manera en un dia tan calorós, hem acabat a un bar del Bruc refrescant-nos amb unes begudes abans de tornar a casa.
I aquí teniu el vídeo de l'activitat, que aquesta vegada és obra de la productora pròpia del Blog de Muntanya: Quercus Films.


ENTRADES RELACIONADES:
Travessia dels
Frares, 2021
Canal del
Melindro, 2021
Escalada als
Frares, 2008

dimarts, 6 d’agost del 2024

Ascensió al Tuc d'Ermèr (2.433 m)

Tuc d'Ermèr
Començava a clarejar a la Vall de Toran quan ens ha sonat el despertador i ens hem posat en marxa. Ahir al vespre vam acampar en un partage solitari, al costat del llac de Potz, a la vall de Toran. L'esforç que vam fer ahir, superant 1.300 metres de desnivell des del fons de la Vall, ha fet que avui estiguem molt a prop del cim del Tuc d'Ermèr, el nostre objectiu.  
Començava a clarejar quan han sonat els despertadors en el nostre campament i ens hem posat en marxa. El dia semblava bo però cap al nord es veien uns núvols molt negres. Mentre esmorzàvem, de sobte, s'ha sentit un tro llunyà però potent. Per un moment hem pensat que estava en perill l'èxit de la sortida però aviat hem vist que els núvols negres es deplaçaven ràpidament en direcció nord allunyant-se de nosaltres.
Després d'esmorzar hem iniciat l'ascensió pujant al proper Cap de Bedrera, el coll per on ahir vam arribar a aquest indret. Des del coll només hi ha 150 metres de desnivell fins al cim, de manera que ens ha costat molt poca estona arribar al Tuc d'Ermèr (2.433 m). La pujada ha estat molt fàcil, per un caminet poc marcat però molt evident que ens ha portat a un marcat llom per on hem arribat fàcilment al cim.
Encara hi havia núvols pero hi havia bona visibilitat, especialment sobre la Maladeta que es veia molt propera, coronada per l'Aneto. Hem fet unes quantes fotos panoràmiques, a més de les fotos de cim, però no hem pogut fer volar gaire el dron perquè feia un fort vent.
Hem retornat al campament i hem desmuntat les tendes abans de continuar baixant. El retorn l'hem fet per la vall de Güèrri, seguint un camí pintoresc que baixa vorejant un barranc de gran profunditat. Ha estat una llarga baixada que hem completat al final per una còmoda pista que recorre els boscos de la Vall de Toran. 
I aquí teniu el vídeo d'aquesta activitat. Ha estat produït per Edicions JGB i cedit al Blog de Muntanya per als seus seguidors:


ENTRADES RELACIONADES:
Tuc de Parros
esquís, 2022
Tuc de
Mauberme, 2017
GR10: Artigue-
Fos, 2008

dilluns, 5 d’agost del 2024

Acampada al Llac deth Potz

Lac deth Potz
Hem vingut a la Vall d'Aran amb l'objectiu de fer una ascensió singular: el Tuc d'Ermèr. Es tracta d'una muntanya de poca altitud, poc més de 2.400 metres, però que domina des de les altures la Vall de Toran, a més d'oferir-nos una extraordinària panoràmica pirinenca. 
L'ascensió es pot fer en un dia prenent com a base el refugi dera Honeria, situat a peu de carretera en plena Vall de Toran. Nosaltres, però, hem optat per fer l'ascensió en dos dies muntant un petit campament d'altura al costat del Llac deth Potz. Això ha fet més intens el contacte amb la muntanya però ens ha obligar a fer el primer dia un gran desnivell d'uns 1.300 metres portant la tenda de campanya i altres materials necessaris per acampar.
Hem arribat a mig matí al refugi dera Honeria, situat a poc més de 1.000 metres d'altitud i comunicat per una petita carretera asfaltada a la resta de la Vall d'Aran. Hem deixat el cotxe i hem iniciat l'acensió pel camí de la Vall de Bedrera. El camí puja pel bosc amb moltes llaçades, superant a poc a poc el gran desnivell d'aquesta vall. 
Per la fageda que cobreix aquesta vall hem pogut veure alguns faigs realment monumentals; uns arbres singulars que fan molt interessant el recorregut. Més amunt, el camí surt del bosc i segueix pujant entre falgueres i prats per anar guanyant alçada amb una infinitat de llaçades. 
Ja per sobre dels 2.100 metres, hem arribat a un petit coll sobre l'Estany de Cap de Bedrera i hem completat la pujada per una valleta lateral que ens ha portat al Cap de Bedrera (2.281 m). Des d'allà hem vist les muntanyes de la Cresta de Crabèra que marca la frontera francesa, i el Mauberme dominant la vall de Liat.
A baix ja es veia, molt proper, el llac deth Potz, on havíem previst instal·lar el nostre campament. Hem baixat fins al costat del llac i no ens ha costat gaire trobar un racó ideal per acampar: un petit replà una mica enlairat sobre el llac on en pocs minuts hem muntat les tendes.
Ben a prop hem vist la boca d'una de les moltes mines que hi ha en aquesta zona, que forma part de les Mines de Liat. Ens hi hem acostat per fer una exploració però era una curta galeria que no tenia continuïtat. Després hem retornat al campament per sopar i hem anat a dormir tan aviat com ha començat a fosquejar.
El vídeo d'aquesta activitat apareixerà a la propera entrada del blog amb la crònica de l'ascensió al Tuc d'Ermèr.


ENTRADES RELACIONADES:
Acampada a
Montferrat, 2023
Acampada a
Marboré, 2020
Acampada al Pla
de la Selva, 2005