dijous, 4 d’abril del 2024

Avenc dels Tres Tombs

Avenc dels Tres Tombs
Avui hem visitat un avenc, petit però ben interessant, en el massís del Garraf. L'avenc dels Tres Tombs està a la zona del Campgràs, un altiplà on hi ha una infinitat de cavitats de tota mida, especialment avencs. Es una petita cavitat que consta d'un únic pou de poc més de 20 metres (ràpel de 17 m i petita rampa) però està guarnida amb moltes formacions que la fan molt atractiva.
Malauradament, molt a prop d'aquesta zona hi ha l'antic abocador de la Vall de Joan, clausurat fa molts anys però on encara hi ha soterrades moltes tones de deixalles de tota mena. A causa de la proximitat de l'abocador, una bona part de les cavitats de la zona tenen problemes de hipòxia i no es poden visitar.
L'Avenc dels Tres Tombs és una excepció. Potser a causa de la seva poca profunditat es pot visitar sense problemes i avui hi hem anat.
El punt de partida està a la carretera de la Plana Novella, en un aparcament situat just on comença la branca que porta a les instal·lacions de seguiment aeri del Rascler. Des d'allà hem començat a caminar per la carretera fins al costat de l'abocador, on hem deixat l'asfalt per començar a caminar pel pla de Campgràs, sense camí però amb algunes fites disperses.
Després d'una estona sense camí travessant el pla, hem arribat a una gran fita a partir de la qual ja hi ha un petit corriol desdibuixat que hem anat seguint, baixant per un llom de cara al mar.
Ha estat més fàcil del que pensàvem trobar l'avenc. El corriol i el track ens han portat directament al forat, una petita esquerda amagada per la vegetació.
La capçalera està equipada amb un spit i dos parabolts. A més, hi ha un pont de roca que permet assegurar encara més la instal·lació. Hi ha un únic ràpel, sense cap reenviament perquè la corda baixa neta fins al fons, sense tocar paret.
Les parets del pou estan totalment recobertes per colades de tota mena i a la sala del fons la concentració de formacions és extraordinària.  La cavitat no té més recorregut que aquest pou, de manera que, després d'una estona de contemplació i de fer fotos, hem iniciat el retorn.
Hem remuntat els 17 metres del ràpel i hem desfet el camí per retornar al cotxe, donant per acabada aquesta matinal espeleològica.
I aquí teniu el vídeo d'aquesta exploració subterrània. Aquesta vegada és obra de la productora pròpia del Blog de Muntanya, Quercus Films, amb la col·laboració de Nonstop.


ENTRADES RELACIONADES:
Avenc del
Mirador, 2023
Avenc Joan
Cabeza, 2023
Avenc Emili
Sabaté, 2016

TOPOGRAFIA:
Avenc dels Tres Tombs
PARTICIPANTS:
Avenc dels Tres Tombs
Sonia - J. Rafel