dimarts, 19 de març del 2024

Escletxa del Moro o Cova de Sant Jeroni

Escletxa del Moro
L'Escletxa del Moro és un indret singular de Montserat. Es tracta d'una cavitat dintre d'una gran fisura entre roques, al peu de la Paret de l'Aeri. Tot i que és una cavitat relativament petita i sense moltes formacions, la visita a l'Escletxa del Moro és una activitat interessant que combina diverses tècniques: hi ha una canal equipada amb cordes fixes i cables de vida, uns trams d'escalada en roca i un recorregut subterrani. 
La cavitat és coneguda des de fa molts anys i apareix en els catàlegs d'espeleologia com Espeleoíndex i Espeleo World amb el nom de Cova de Sant Jeroni però és molt poc visitada. Hi ha poques referències a Internet; nosaltres hem trobat un track d'en David Bros, un incansable explorador dels racons amagats de Montserrat, que ens ha donat les pistes necessàries per poder arribar al 'Escletxa del Moro.
Hem deixat el cotxe a la sortida del túnel de Sant Jeroni, a prop de Santa Cecília, i hem iniciat l'aproximació grimpant entre blocs per una marcada canal. Aviat hem arribat al primer pas equipat, un curt pendent amb una corda fixa. Després hem trobat altres cordes fixes, fins a cinc trams, però els passos eren fàcils. 
Després d'un curt sector més obert hem trobat un llarg tram equipat amb un cable d'acer. Poc després hem deixat unes grapes i un cable de vida a la dreta. Era l'itinerari d'aproximació a les vies d'escalada de la Paret de l'Aeri.
Hem seguit pujant per la canal, que ja no era rocosa sino més aviat terrosa i molt inestable, fins al peu d'un petit mur que ens barrava el pas, on ens hem equipat per a l'escalada. Des d'aquest punt es veia una baga en un arbre, una instal·lació de ràpel que ens confirmava que estàvem en el bon camí.
Hem superat una curta tirada d'escalada fins a l'arbre. Després, una segona tirada per una placa fisurada que hem superat amb uns passos de ramonage fins a la primera sala de la cavitat. Al davant teníem, ja dintre de la sala, un mur llis amb una corda fixa que no arribava ni a la meitat del mur. Hem escalat la placa, ben llisa i amb pasos de IV+, completant els darrers metres amb l'ajut de la corda fixa.
La sala superior és espectacular però de petites dimensions. Té les parets recobertes per diverses colades i una altura de més de 20 m. 
Després de fer unes quantes fotografies hem iniciat el descens pel mateix camí. Amb tres ràpels hem sortit de l'Escletxa i hem seguit baixant per la canal amb l'ajut de les cordes fixes en els trams equipats.
I aquí teniu el vídeo d'aquesta activitat, que avui és obra de la productora pròpia del Blog de MuntanyaQuercus Films, amb la col·laboració de Nonstop.


ENTRADES RELACIONADES:
Torrent de les
Talaies, 2023
Torrent de la Cova
P-Petit, 2022
Pou de la 
Portella, 2019

TOPOGRAFIA:
Escltxa del Moro
PARTICIPANTS:
Escltxa del Moro
Sonia - J. Rafel

2 comentaris:

paca ha dit...

molt xula,no sabia que existia....hi anirem!-merci

Blog de Muntanya ha dit...

M'alegro que us agradi. No és una gran cavitat però es mereix una visita i està tan a prop de casa....