dijous, 2 de setembre del 2021

Els Bugaders, Clot de la Sajolida, Torrent del Pont

Clot de la Sajolida
Avui hem fet una activitat barranquista molt completa, enllaçant tres canals montserratines en un llarg descens amb gairebé trenta ràpels, a més de molts ressalts que es desgrimpen sense ràpel. 
Hem començat pel Torrent dels Bugaders, una canal de les que definim com a per a col·leccionistes, curta i amb alguns sectors selvàtic. Després hem baixat el Clot de la Sajolida, una de les millors canals de Montserrat, amb una sèrie de ràpels encadenats molt estètics. Finalment hem recorregut el Torrent del Pont, curt i fàcil però un bon complement per a una activitat tan intensa.
El punt de partida d'aquestes activitats és la masia de la Vinya Nova. Hem deixat el cotxe en el seu gran aparcament i hem iniciat la llarga aproximació. A poc a poc hem anat superant els gairebé 600 metres de desnivell per camins montserratins. Hem passat pel la capçalera del Clot de la Sajolida però hem seguit amunt per anar a buscar el Torrent dels Bugaders. El nostre camí acaba al Camí dels Francesos, que hem resseguit una mica abans d'iniciar la baixada buscant el llit del torrent per iniciar el descens. 
Hem baixat un tram pel bosc, sense camí, lluitant amb la vegetació però aviat ens hem trobat en un torrent ben definit. Hem trobat les restes d'una petita presa on els antics carboners que treballaben per aquest indrets guardaven una reserva d'aigua. Aquest és el punt de partida oficial del Torrent dels Bugaders.
En aquest primer sector del nostre descens trobem un total de quatre ràpels, no gaire llargs, a més d'uns quants ressalts. En poc temps hem completat aquest recorregut, que acaba amb un ràpel que passa per un forat entre blocs entrant al Clot de la Sajolida.
El segon sector és el millor, amb uns 20 ràpels encaixonats al torrent en un magnífic ambient montserratí. Hi ha ràpels de diferents llargades, el més gran d'uns vint metres, i les instal·lacions són perfectes, amb químics molt sòlids i ben situats.
Després de gaudir del magnífic descens del Clot de la Sajolida hem arribat al Pont, un gegantí bloc de roca travessat al torrent, que aquí ja és ample, com si fos un pont. Aquí comença el tercer sector del nostre descens, el Torrent del Pont. Hi ha quatre ràpels i uns quants ressalts i l'hem superat en poc temps. Aquest torrent està equipat, en els principals ressalts, amb unes cordes fixes que permeten fer aquest recorregut de pujada. 
I ja que estàvem aquí, fent aquest descens, algú ha aprofitat per pujar els quatre ressalts per les cordes fixes completant així una activitat més, l'ascensió del Torrent del Pont. 
Finalment hem arribat al punt on el torrent s'eixampla i hem retrobat el camí de pujada que en pocs minuts ens ha retornat al punt de partida a la Vinya Nova.
I aquí teniu el vídeo d'aquesta activitat. Ha estat produït per NONSTOP i cedit per als seguidors del Blog de Muntanya:


ENTRADES RELACIONADES:
Canal de l'Ermità Mort
Canal de
l'Ermità, 2020
Clot de la Sajolida
Clot de la
Sajolida, 2004
Clot de la Sajolida
Clot de la
Sajolida, 2004

BIBLIOGRAFIA:

PARTICIPANTS
Clot de la Sajolida
Joan C. - Sonia - J. Rafel