dissabte, 11 de setembre del 2021

Cascades del Goleró i Cova d'en Salvi

Cascades del Goleró
Jornada doble amb dues activitats curtes que es complementen perfectament a causa de la seva proximitat. Hem iniciat la jornada amb les descens de les Cascades del Goleró o de la Riera d'Om. Després, ja de tornada, hem fet una visita a la Cova d'en Salvi, una cavitat de fàcil accés però força interessant, amb una nombrosa colònia de ratpenats i un petit llac subterrani.
Hem arribat al Coll de Condreu, situat a la antiga carretera de Vic a Olot per Rupit. Des d'allà hem baixat per una pista que en pocs minuts en ha situat a la llera de la Riera d'Om, en el pun d'inici del descens de les cascades.
Avui no baixava aigua, tal com sembla que és habitual excepte després de pluges intenses, de manera que els vestits de neopré que portàvem han estat inútls. Hem iniciat el descens caminant per la llera rocosa de la riera fins arribar a la instal·lació del primer ràpel. Tot i que només calia caminar, aquest tram era el més perillós perquè la roca era molt relliscosa.
Les cascades es baixen amb quatre ràpels de llargades diverses, entre 19 i 27 metres, i amb unes instal·lacions impecables muntades amb químics.  Només un dels ràpels, el tercer, té un tram volat que dóna caràcter a l'activitat. Hem baixat els ràpels sense cap problema, amb la corda de 60 metres, i en ben poc temps estàvem al peu de la cascada.
I aquí teniu un vídeo amb escenes del descens de les Cascades del Goleró. Ha estat produït per Edicions JGB i cedit per als seguidors del blog:

Ens hem desequipat i hem iniciat el retorn. Hem pujat per uns blocs de roca, sense camí, fins arribar, en ben pocs minuts, a l'entrada de la Cova d'en Salvi, el segon objectiu d'avui.
La Cova d'en Salvi, també anomenada Cova del Goleró, és una cavitat formada bàsicament per una única galeria, d'uns 300 metres de llargada, i es pot recórrer en bona part sense material específic. Nosaltres hem recorregut uns 200 metres de la galeria principal fins a un sifó, que ja no hem passat. La cavitat té poques formacions, ja que és d'origen tectònic, i té una gran colònia de ratpenats que ocupen dues de les principals sales. 
Hem recorregut la galeria grimpant pels grans blocs relliscosos, passant per diverses sales de mida petita. Els ratpenats volaven al voltant nostre, esvalotats per la presència d'intrusos a la seva cova.  Hem arribat a una zona coberta de sorra i finalment hem arribat al petit llac on ha acabat la nostra exploració de la Cova d'en Salvi.
Al final d'aquest petit llac subterrani hi ha un pas sifonat que dóna accés a la prolongació de la galeria. Nosaltres hem donat per acabada la nostra exploració en aquest punt iniciant el retorn, que hem aprofitat per fer fotos de les formacions que hi havia en alguns racons de la cova.
I per acabar la jornada hem anat a dinar al restaurant del Coll de Condreu on hem menjat el magnífic menú de cap de setmana amb plats de cuina tradicional on destaca la cua de bou amb castanyes i cap i pota. 
I aquí teniu la pel·lícula de la .Cova d'en Salvi. Com l'anterior, ha estat produïda per Edicions JGB i cedida per als seguidors del blog:


ENTRADES RELACIONADES:
Gorja del Gravet
Gorja del
Gravet, 2018
GR83 Osor - Les Planes d'Hostoles
GR83; Osor -
Les Planes, 2012
Salt de
Sallent, 1971

TOPOGRAFIA:
Cresta de Vall-llonga

PARTICIPANTS
Cresta de Vall-llonga
Joan G. - J. Rafel