dissabte, 17 de febrer del 2024

GR3: Àger - Sant Esteve de la Sarga

GR3: Àger - Sant Esteve de la Sarga
Avui hem fet la que podríem considerar l'etapa reina d'aquesta temporada del GR. L'etapa d'avui ens ha portat a saltar el Montsec per un dels passos més alts, el Coll d'Ares, passant de la vall d'Àger, a la Noguera, fins al petit poble de Sant Esteve de la Sarga, en el Pallars. Hem tingut un dia clar, d'ambient primaveral, amb força sol i molta visibilitat. Unes condicions ideals per fer una etapa tan interessant com aquesta.
Hem arribat en autocar a Àger i hem esmorzat en el bar de la benzinera, on vam dinar al final de l'etapa anterior. Hem començat a caminar per una pista entre els camps de la part baixa del Montsec. La pista recorre els camps d'ametllers, que avui estaven en plena floració oferint-nos un gran espectacle.
Més endavant hem deixat la pista per seguir un corriol en forta pujada fins a l'ermita de Colobor. L'edifici està mig enrunat però encara s'aguanten en peu els gruixuts murs del que un dia va ser un refugi de muntanya gestionat pel Centre Excursionista de Lleida.
Hem esmorzat al costat de l'ermita, abans de seguir el nostre camí. Aviat hem arribat a una pista que hem anat seguint, retallant algun revolt, fins que hem enllaçat amb la petita carretera asfaltada que ve d'Àger. Seguint la carretera i fent alguna drecera, hem arribat fins al Coll d'Ares.
Tal com ja sabíem, des de dalt del coll el panorama era extraordinari. Amb un dia tan clar com avui es veu bona part dels Pirineus: el Monte Perdido, la Maladeta, l'Aneto, el Montsent... Hem fet la foto de grup amb el rerefons dels Pirineus nevats i hem seguit endavant iniciant la baixada per la vessant pallaresa.
Hem baixat per un camí ben marcat que travessa diverses vegades la carretera, amb grans vistes dels Pirineus, fins que hem passat al costat d'un curiós aljub, un dipòsit tallat a una gran llosa i destinat a recollir l'aigua de pluja. El lloc era ideal per dinar, de manera que hem fet l'aturada corresponent. Avui no teníem restaurant perquè el final d'etapa està molt lluny de tot, de manera que hem portat la carmanyola.
Després de gaudir d'un dinar de camp en aquest lloc tan singular, hem seguit el camí en direció a Sant Esteve de la Sarga, ja molt proper. Aviat hem començat a veure el poble al fons de la vall, amb la petita església i les quatre cases agrupades. En pocs minuts hi hem arribat, donant per acabada l'etapa. Només ens quedava el llarg desplaçament en autocar per retornar a casa, un retorn que a cada etapa és més llarg perquè ens anem allunyant en direcció als Pirineus.
I aquí teniu el vídeo d'aquesta etapa, que ha estat produït per GREaperos Productions i cedit al Blog de Muntanya per als seus seguidors:


ENTRADES RELACIONADES:
Camí Vell de
Montrebei, 2023
El Feixant del
Montsec, 2018
GR1 per
Montrebei, 2015

PANORÀMIQUES:
Coll d'Ares (Montsec) Coll d'Ares (Montsec) Coll d'Ares (Montsec)
BIBLIOGRAFIA:
PARTICIPANTS:
GR3: Àger - Sant Esteve de la Sarga
Carles - Cati - Núria T. - Mònica - Manel - Paco M. - Isaac - Guille - M. José - Lluis C. - Jorge - Miquel M. - Joan G. - Miquel B. - Ramon - Marta - Trinidad - Casilda - Núria M. - Maribel - Lluis G. - J. Rafel