divendres, 6 d’agost del 2021

Cueva Coventosa

Cueva de la Coventosa
Hem fet una sortida singular, en una zona gairebé inèdita per al Blog de Muntanya. Ens hem desplaçat a Cantabria per fer una activitat espeleològica; una exploració en una de les coves més importants d'aquesta comunitat: la Cueva Coventosa. Ja feia temps que volíem venir a visitar aquesta cova, una de les més grans de Cantabria, amb un recorregut de 44 km. La complexitat de la cova ens aconsellava, a més, abordar aquesta activitat amb l'ajut d'un guia professional, una persona que conegués tots els racons de la cova i ens pogués guiar per aquest extens laberint de galeries i pous.
Evidentment, no ens hem plantejat en cap moment recórrer els 44 km de la cova sinó únicament fer un intens recorregut visitant alguns dels racons més interessants de la cova, a partir de la seva entrada principal. El recorregut triat no és especialment tècnic, tot i que s'han de fer alguns ràpels que a la tornada s'han de remuntar i superar alguns trams equipats amb passamans.
Ens hem trobat amb el guia, Jorge, a la població d'Arredondo i, després d'equipar-nos i repassar el material, hem fet un curt desplaçament en cotxe i una breu caminada de poc menys de 10 minuts fins a l'entrada de la cova. La boca és gran i la cova comença amb una llarga rampa ocupada per una pedrera. Després, una galeria ens ha portat fins al primer ràpel, el més llarg del recorregut, de no més de 15 metres. Després hem seguit progressant per la cova, que en aquesta part es caracteritza pel gran volum de les seves galeries i sales. 
Hem superat diversos passos amb alguns petits ràpels, passamans de seguretat i alguna gatera arribant a un dels principals objectius de la nostra exploració: els Gours. Es tracta d'una sala ocupada per uns petits llacs, alimentats per un riu subterrani. Una petita cascada cau des del sostre de la sala situat molts metres sobre els nostres caps. 
Després de contemplar aquest indret singular hem iniciat el retorn pel mateix itinerari. Hem hagut de remuntar alguns petits ràpels i desfer els trams de passamans fins arribar al peu del primer ràpel, ben a prop de l'entrada. No hem sortit encara sinó que hem agafat una galeria lateral per visitar un dels racons més interessants de la Coventosa: la Sala de los Fantasmas.
Per àmplies galeries i sense cap pas tècnic hem fet el recorregut fins a la gran sala coneguda amb aquest curiós nom. La denominació de la sala es deu a les moltes estalagmites de color blanquinós que ocupen la sala i que als primers exploradors de la cova els van semblar un grup de fantasmes.  
Hem explorat aquesta sala i els seus annexos, admirant les formacions que es veuen per tot arreu, abans de retornar pel mateix camí fins al peu del ràpel inicial. Finalment hem sortit de la cova donant per acabada la visita.
I aquí teniu un vídeo amb les millors escenes d'aquesta activitat. Ha esta produït per Edicions JGB i cedida per als seguidors del blog de Muntanya:


ENTRADES RELACIONADES:
Cova-avenc Quim Solbas
Cova-avenc Q.
Solbas, 2020
Avenc Jordi Verdiell
Avenc Jordi
Verdiell, 2019
Camino del Norte
Peral-Llanes, 2014

PARTICIPANTS
Cueva de la Coventosa
Joan G. - Joan Y. - Jorge (guia) - Merche - Rosa - Sergio - J. Rafel