diumenge, 22 de desembre del 2019

Cova de la Taverna

cova de la Taverna
La Cova de la Taverna està situada en el Parc Natural de la serra de Montsant, al costat del Pantà de Margalef. És una cova singular perquè ressegueix el curs subterrani del Torrent de la Taverna, que en el seu tram final, abans de desaiguar en el pantà, s'escola sota terra entre blocs gegantins de pedra conglomerada. És similar al descens de Sa Fosca, el barranc més emblemàtic de la Serra de Tramuntana de Mallorca, encara que de proporcions molt més reduïdes. L'activitat es pot classificar com a espeleologia però també com a barranc i fins i tot com a via ferrada, ja que en el recorregut trobem diversos trams equipats amb cordes fixes i grapes d'acer.
La cova té dos accesos, l'inferior i el superior, a més d'algun forat a mig camí que permet l'escapatòria o, si més no, veure la llum del sol des de les profunditats de la cova. Es pot recórrer en els dos sentits però nosaltres hem optat per fer el recorregut descendent, des de la boca superior fins a la inferior.
No hem matinat gaire i a mig matí hem arribat al Pantà de Margalef, on ens ha sorprès l'important cabal del riu Montsant que saltava el mur de la presa formant una espectacular cascada. El camí d'aproximació a la cova passa per un pont penjat i per la Bauma del Forn, on hi ha una curiosa construcció, un forn fet de fang anomenat Forn dels Maquis.
Abans d'arribar a l'entrada superior de la cova hem fet una breu exploració de la boca inferior, comprovant que l'aigua del pantà arribava just fins a aquesta boca de la cova i constatant que a la sortida ens hauríem de mullar els peus. Hem completat l'aproximació fins a la boca superior i hem iniciat el descens de la cova.
Hem baixat entre uns blocs fins a la sala inicial comprovant que, aparentment, la direcció que calia seguir era la contrària de la que esperàvem. De fet, el torrent es va escolant entre blocs i canvia de direcció contínuament tot buscant la sortida natural. Hem dubtat una mica però la direcció de l'aigua corrent era ben clara, de manera que hem iniciat el descens seguint el curs de l'aigua. Ben aviat hem trobat les primeres instal·lacions i algunes marques de pintura que ens han confirmat que anàvem pel bon camí.
El descens ha estat fàcil però interessant, amb gran diversitat de passos: desgrimpant entre els blocs, despenjant-nos amb l'ajut de cordes fixes o grapes d'acer, recorrent petites gateres ... Després de baixar una bona estona hem arribat al sistema format per les dues sales principals de la cova, on aquesta s'eixampla i es poden veure algunes formacions. Després de les sales hem entrat en el tram final de la cova, amb passos més reduïts però sense arribar a ser mai angoixants. Finalment hem arribat  a la sortida, on una gran bassa d'aigua tallava el pas. Ha estat inevitable mullar-se els peus, que ja portàvem força molls, i travessar, amb l'aigua fins als genolls, aquesta bassa final que no és més que la cua del Pantà de Margalef.
Hem sortit per la boca inferior de la cova que abans havíem explorat i hem iniciat el curt camí de retorn fins al punt on havíem deixat el cotxe. Després ens hem aturat a dinar a l'àrea de picnic situada al costat de la presa i finalment hem anat a prendre un cafè al bar de Margalef abans d'iniciar el viatge en cotxe de retorn a casa.
I aquí teniu la pel·lícula de la jornada amb les millors escenes d'aquesta activitat. Ha estat produïda per Edicions JGB i cedida per a tots els seguidors del blog:



ENTRADES RELACIONADES:
Coves de
Mont-ral, 2018
Avenc de la
Febró, 2017
Gorg Blau i 
Sa Fosca, 2015

PARTICIPANTS

Joan G., Merche, J. Rafel

MAPA


TOPOGRAFIA