dissabte, 7 de desembre del 2019

El Escalerón i la Raya

El Escalerón y la Raya
Avui hem fet una petita excursió per la Serranía de Cuenca, concretament per la zona de la Laguna de Uña, un dels paratges més singulars d'equesta zona. L'itinerari triat és un dels més clàssics de tota la Serranía i recorre uns cingles panoràmics per sobre de la Laguna de Uña, donant-li la volta.
Hem deixat el cotxe al poble d'Uña i hem iniciat la caminada per un camí asfaltat seguint les marques de PR (grogues i blanques). Al cap de poc hem deixat la carretereta per prendre un camí a la dreta iniciant la pujada a l'Escalerón. Es un camí amb fort pendent que puja pel bosc buscant l'únic pas que permet pujar l'esglaó del cingle. Amb un parell de ziga-zagues, pasant entre roques i per un petit túnel natural, hem arribat a la part superior del cingle. Hi havia boira i no es veia res però a poc a poc s'anava fonent i ben aviat ha sortit el sol.
L'itinerari segueix per una pista que planeja per sobre del cingle passant per diversos miradors panoràmics. La boira s'ha anat esvaint i hem pogut gaudir de grans vistes sobre la vall i la Laguna de Uña. En un dels miradors hem pogut veure una buitrera, a pocs metres, amb els voltors prenent el sol abans d'emprendre el vol.
Hem passat diversos miradors, tots espectaculars, amb diverses perspectives de la vall, els cingles i la Laguna. La pista arriba a l'inici de La Raya. Es tracta d'un camí que baixa del cingle utilitzant els seus punts febles. Primer per un congost entre parets de roca fins arribar a una feixa, una llarga cornisa per on hem recorregut el cingle a mitja alçada fins que el terreny permet baixar sense dificultat per un camí que ens ha portat al fons de la vall, al costat del llac, i de retorn al poble d'Uña on hem tancat el cercle.


ENTRADES RELACIONADES:
Ascensió al
Yelmo, 2018
El Torcal de
Antequera, 2017
Cap des
Falcó, 2013

PARTICIPANTSMagda i J. Rafel

MAPA: