diumenge, 29 de juliol del 2018

GR5: Samoëns - Refugi Alfred Wills

GR5: Samoëns - Refuge Alfred Wills
L'etapa d'avui, la cinquena del nostre recorregut pels Alps francesos, ha estat molt interessant, amb diversos punts d'interès i amb el premi final d'una magnífica visió del Mont Blanc des del Collet d'Anterne.
Hem sortit del nostre hotel a Samoëns i hem començat l'etapa recorrent els carrers de la població fins arribar a la plaça del Gran Til·ler, centre oficial de Samoëns. A la sortida de Samoëns hem retrobat les marques del GR, que ens han portat fins al riu. El camí segueix per la riba del riu fins al pont de Le Perret que ens ha permès travessar el riu principal d'aquesta vall, el Giffre.
Per l'altra banda del riu hem arribat a l'inici d'un passatge singular, les Gorges des Tines, un curiós engorjat que correspon a l'antic curs del Giffre, que fa milers d'anys va obrir-se pas per un altre lloc deixant mort aquest braç de riu. El camí puja per l'engorjat amb l'ajut, en alguns punts, d'unes escales metàl·liques. 
Superat aquest pas hem seguit pel bosc i travessant diverses vegades la carretera fins al segon punt d'interès d'aquesta etapa: la Cascade du Rouget, un salt d'aigua espectacular convertit en atracció turística, al peu de carretera. Seguint la mateixa petita carretera i tallant les moltes llaçades que forma, hem arribat a Le Lignon, final de la carretera i punt de partida de molts camins, on hi ha un bar-restaurant. Hem menjat una mica abans de seguir el nostre camí.
Hem deixat enrere les carreteres, pujant per una petita pista que recorre la vall per sota d'uns grans espadats fins arribar a la Cascade de la Pleureuse, més petita que l'anterior. Aquí el camí gira i s'enfila per sobre dels espadats que hem resseguit. Amb fort pendent hem anat pujant fins arribar al Collet d'Anterne (1.796 m), que dóna entrada a un gran altiplà on hi ha el refugi que marca el final de l'etapa. 
En aquest collet hem tingut l'agradable sorpresa de veure, sobresortint darrere de les muntanyes més properes, el massís del Mont Blanc i el seu punt culminant cobert de geleres. El refugi està a uns 20 minuts del collet, i al mig de l'altiplà limitat per les muntanyes de la Tête a l'Âne. Ens hem allotjat en aquest refugi de muntanya, petit i auster però situat en un indret privilegiat.


ENTRADES RELACIONADES:
Ascensió al Mont
Blanc, 2013
Tour Mont Blanc
Courmayeur, 2012
Ascensió al Mont
Blanc, 1976

DESNIVELL+ 1.300 m 
RECORREGUT16'7 km
BIBLIOGRAFIA PARTICIPANTSMagda - J. Rafel
ALLOTJAMENTRefuge Alfred Wills (Chalets d'Anterne)