diumenge, 6 d’octubre del 2019

Pic de Baxouillade (2.546 m) per la Vall de Galba

Pic de Baxouillade
El Pic de Baxouillade es troba en el límit entre les comarques del Capcir i el Donasà. De fet és el cim més alt d'aquesta darrera comarca, tot i que ben a prop té el Roc Blanc, que és quatre metres més baix però que per alguna raó és molt més conegut per la gent de muntanya. El Baxouillade es pot fer des del refugi de Laurenti, per la vessant del Donasà, o per la Vall de Galba, al Capcir. Nosaltres hem optat per aquesta opció, una mica més curta i amb menys kilometratge de cotxe.
Avui la previsió del temps no era gaire bona però es preveia una finestra de bon temps a les primeres hores del matí, tot i que s'aniria tapant i al migdia ja s'esperaven pluges. Per evitar el mal temps hem sortit molt aviat de casa i poc després de les vuit ja estàvem en el pàrquing dels Plans de l'Orriet després de recórrer una pista de 4 km que ens hi ha portat des del petit poble d'Esposolla.
Hem iniciat la caminada per una pista que s'endinsa a la vall de Galba. Ben aviat hem arribat al refugi lliure de la Jaceta i poc després a un altre refugi lliure, el de la Jaça de la Llosa. Els dos estan perfectament equipats, amb llar de foc, lliteres de fusta i una mica de mobiliari.
Hem seguit pujant, ara per un caminet marcat com a PR, ja que forma part del recorregut del Tour del Capcir. Més endavant hem deixat el PR agafant un camí més petit en direcció a la Portella d'Orlu. Ben aviat hem vist la Portella, enlairada sobre una canal, i poc després hi hem arribat. La Portella d'Orlu (2.279 m) és un pas estratègic entre el Capcir i la Vall d'Orlu, una reserva nacional de fauna. Des del coll hem pogut veure un nou panorama, amb la silueta piramidal de la Dent d'Orlu dominant els frondosos boscos de la Vall del mateix nom.
Des de la Portella fins al cim no hi ha camí. Només hi ha algunes traces sense contunuïtat i algunes fites però l'itinerari és evident, ja que al cap de poc ja hem vist la canal que porta a una marcada bretxa, pas clau de l'ascensió per aquesta part de la muntanya. Més fàcilment del que semblava, hem arribat a la bretxa, ben a prop del cim. El temps havia anat canviant i el cel blau del matí s'havia anat tapant per núvols grisos. A més, a partir de la bretxa hem patit un fort vent del nord. Sense aturar-nos, hem superat els darrers metres, arribant al cim del Pic de Baxouillade (2.546 m). Tot i que el dia era gris, es veia un gran panorama dominat en primer pla pel Roc Blanc, molt proper. Hem fet les fotos de cim i una panoràmica circular:

El vent era fort, de manera que avui el dron s'ha quedat a la motxilla sense poder fer un dels seus vols circulars al cim.
Hem iniciat el descens pel mateix camí fins a un petit llac situat al peu de la canal que puja a la Portella d'Orlu. Hem menjat una mica, protegits del vent del nord que a partir de la bretxa jo no bufava tant, i hem completat el retorn fins al cotxe satisfets d'aquesta ascensió, curta i fàcil però força interessant.
I aquí teniu una petita pel·lícula amb algunes escenes d'aquesta activitat:




ENTRADES RELACIONADES:
Dent
d'Orlu, 2016
Puig del Pla
Bernat, 2016
Ascensió al Roc
Blanc, 2012

PARTICIPANTS

Luis - J. Rafel

DESNIVELL: +950 m
RECORREGUT: 15 km
HORARI: 5 h 15 min

MAPA


PANORÀMIQUES: