divendres, 11 de gener del 2019

Ascensió al Roc de Madres (2.469 m)

Roc de Madres
El Roc de Madres és un cim teòricament fàcil. La seva altitud és baixa, 2.469 metres, i la via normal no presenta cap dificultat especial; fins i tot està senyalitzada com a GR (el Tour del Capcir) fins al mateix cim. Però inexplicablement aquesta era la tercera vegada que intentava l'ascensió al Roc de Madres. En les dues ocasions anteriors havíem abandonat sense poder arribar al cim.
Avui veníem decidits a trencar el malefici del Roc de Madres, tot i que les previsions del temps indicaven un fred intens i un vent gelat del nord. Hem arribat a primera hora a Odelló, punt de partida de l'ascensió. Hem deixat el cotxe en el mateix pàrquing que en la darrera ocasió i hem iniciat l'ascensió seguint les marques vermelles i grogues del Tour du Capcir per una bona pista. Havia caigut una petita nevada que, tot i el poc gruix de neu acumulada, donava a la muntanya un aspecte siberià. Hem passat pels dos refugis lliures perfectament condicionats, l'Abri de Becet i el Refugi Oller, i hem seguit muntanya amunt sobre la neu acabada de caure. 
Després del Refugi Oller la pista es converteix en un camí que puja entre bosc i matolls cap al Roc de Madres. A mesura que pujàvem el vent era cada cop més fort. Quan hem arribat a l'entrada de l'altiplà final ja era una tramuntana forta. Per un moment hem temut que ens passés com la darrera vegada quan el torb ens va fer desistir de l'ascensió. Avui el vent, tot i ser fort, fred i desagradable, no era ni de bon tros com la ventada que ens va fer abandonar el nostre darrer intent a aquesta muntanya. 
Hem travessat l'altiplà i hem superat la darrera rampa per arribar al cim del Roc de Madres (2.469 m). Feia tant vent i tant fred que només hem estat en el cim el temps imprescindible per fer quatre fotos abans d'iniciar ràpidament el descens a zones menys exposades al vent. El dron avui s'ha quedat amagat a la motxilla; si l'hagés fet volar potser se l'hauria emportat el vent qui sap a on.
De baixada ens hem aturat a dinar al refugi Oller. El vent no bufava tant com a dalt, feia sol i la protecció del refugi ens ha donat el confort necessari per dinar perfectament abans de completar el descens fins a Odelló i el retorn a casa.
Aquí teniu un petit vídeo, de només tres minuts, amb algunes escenes de l'ascensió al Roc de Madres:




ENTRADES RELACIONADES:
Intent al Roc de
Madres, 2016
Ascensió al Roc
Blanc, 2011
Intent a Madres
amb esquís, 2010

DESNIVELL: 958 m
RECORREGUT16'5 km 
HORARI: 5 hores (pujar i baixar)
BIBLIOGRAFIA: Pirineos, 100 cumbres, de Jordi Longás. Ed. Desnivel

MAPA

PARTICIPANTSLuis - J. Rafel.