diumenge, 30 d’agost del 2020

GR92: Amposta - Ulldecona

GR92 Amposta - Ulldecona
El GR92 és un dels camins de gran recorregut que hem completat amb el grup de caminadors del GR. Va ser el primer i vam estar dues temporades senceres per completar-lo. En realitat, el GR92 arriba fins a Tarifa però nosaltres, per evidents raons de logística, només vam programar el sector català d'aquest llarg GR, des de Portbou fins a Ulldecona. Justament quan es va fer la darrera etapa, entre Amposta i Ulldecona, jo no vaig poder anar-hi i em va quedar pendent. Avui hem aprovat aquesta assignatura pendent aprofitant el darrer cap de setmana d'agost i que un parell de dies de pluja ens han donat una treva en la calorada que ens havia castigat durant tot l'agost.
Aquesta etapa travessa la Serra de Montsià i té com a principal punt singular La Foradada, una roca amb unes finestres naturals que justifiquen el seu nom. Tot i ser fàcil, l'etapa és llarga i amb cert desnivell. A més, en bona part del recorregut les marques del GR són gairebé inexistents, de manera que el GPS és molt útil si no volem estar consultant el mapa a cada moment.
Hem sortit d'Amposta seguint el Canal de la Ràpita fins al Molí de l'Enclusa, on hem deixat el canal per començar a pujar en direcció a la Serra de Montsià. Després de resseguir una pista durant una bona estona, hem agafat un corriol amb fort pendent guanyant desnivell a bon ritme.
Hem passat per la Font del Burgar, un dels indrets singulars del Montsià, i per les ruïnes del Mas de Mata-rodona abans d'arribar al punt més alt del recorregut d'avui, La Foradada (684 m). És un indret singular i, a més de les finestres que li donen nom, ens ofereix una visió panoràmica del Delta de l'Ebre.
Des de la Foradada hem iniciat el descens en direcció a Ulldecona, que ja es veia relativament proper. El camí passa pel Mas del Comú, també enrunat, abans d'arribar a les planes conreades que envolten la població d'Ulldecona. Finalment hem arribat al poble i, després de prendre un refresc a la plaça Major, hem agafat un taxi que ens ha retornat al punt de partida, a Amposta.


ENTRADES RELACIONADES:
GR92: L'Ametlla
Amposta, 2011
GR92: Hospitalet
L'Ametlla, 2010
Excursió a la 
Foradada, 2002

DESNIVELL: +728 m, -597 m
RECORREGUT: 23'3 km
HORARI: 7 h
BIBLIOGRAFIA: