dilluns, 11 de maig del 2020

Circular al Puig Castellar

Puig Castellar
Avui hem pujat novament al Puig Castellar però aquesta vegada per un itinerari diferent, circular, arribant al cim pel darrere, per la vessant nord. Es tractava de fer un itinerari una mica diferent, perquè se'ns estan acabant les possibilitats de fer excursions tenint en compte que només disposem de quatre hores, de 6 a 10, i que hem de sortir caminant de casa.
Hem iniciat l'excursió pujant pel Parc Fluvial de la llera del Besòs. Hem sortit a Can Zam i, pujant entre els darrers blocs del barri de Les Oliveres, hem arribat a la carretera de la Font de l'Alzina. La carretera es converteix en una pista molt ampla que ens ha portat fins al restaurant de la Font de l'Alzina i, poc després, a la font. És un indret ombrívol, amb un parell d'arbres monumentals, i es tracta d'un dels racons més populars de Santa Coloma des de fa molts anys.
Hem seguit per la pista, marcada com a PR, que va resseguint la muntanya per una zona boscosa. La pista puja amb pendent suau fins al Coll de la Torre del Frare, on hem enllaçat amb el GR92, el camí de gran recorregut que va de Portbou a Tarifa resseguint a certa distància el Litoral Mediterrani. El GR92 puja per un corriol en direcció al Puig Castellar però no passa pel cim. Nosaltres hem deixat el GR per pujar al cim del Puig Castellar (303 m). Ens hi hem aturat uns minuts contemplant el panorama abans de seguir amb el nostre itinerari.
Hem baixat fins a l'entrada del recinte arqueològic, on hem recuperat el GR92 i l'hem seguit en direcció a l'ermita de Sant Climent. Abans d'arribar-hi, en una cruïlla de pistes, hi ha un rètol amb la inscripció "dolmen natural". Ens hem desviat del camí per fer una visita a aquest petit monument. En pocs minuts hi hem arribat: són quatre grans roques on hi havia una sepultura megalítica de l'Edat del Bronze.
Hem retornat al camí y hem seguit pel mateix itinerari que vam recórrer fa pocs dies, per l'Ermita de Sant Climent, l'Ermita de Sant Onofre i el Monestir de Sant Jeroni de la Murtra. Després hem agafat la pista que porta a Santa Coloma passant per sobre del tunel de la B20 i per La Bastida. Finalment, pels carrers de Santa Coloma, hem retornat al punt de partida.


ENTRADES RELACIONADES:
El Escalerón y
La Raya, 2019
Serra de Cardó
11 ermites, 2015
El Torcal de
Antequera, 2017

MAPA