dimecres, 2 de gener del 2019

Via ferrada de Calcena

Vía Ferrata de Calcena
Com és ja tradicional, hem organitzat una sortida nadalenca per als dies compresos entre Cap d'Any i Reis. Aquesta vegada volem fer una travessia de muntanya per la serra del Moncayo i avui hem fet el llarg recorregut en cotxe d'aproximació a la zona. 
Com que el recorregut motoritzat, tot i ser llarg, no ens ha ocupat tot el dia, hem aprofitat el temps que ens quedava disponible per fer una activitat curta però ben interessant: la via ferrada de Calcena, també anomenada Hipocràtica. 
Hem arribat a migdia a Calcena i hem dinat en un refugi-alberg en el mateix poble. Després de dinar, sense perdre temps perquè en aquesta època de l'any les hores de llum són escasses, hem anat a fer la ferrada. Està situada a molt poca distància del poble i l'aproximació és ben curta des del punt on hem deixat els cotxes, en una cruïlla de carreteres situada a la sortida de Calcena.
La via té poca dificultat; està catalogada com a K2, tot i que té un petit mur desplomat que dóna cert caràcter a la via. L'equipament de la via és perfecte; fins i tot una mica sobredimensionat.
En pocs minuts hem arribat a l'inici de la via. Comença amb un mur vertical que se supera sense problemes. En algun pas s'utilitzen, a més de l'equipament de la ferrada, unes magnífiques preses naturals. Després la via flanqueja a la dreta fins arribar al peu d'un mur lleugerament desplomat. Tot i el desplom, hem superat el mur sense cap problema perquè és un tram curt i està molt ben equipat.
Després de superar el desplom hem seguit per la cresta, cada vegada més fàcil, fins que s'acaba la línia de vida i hem arribat al cim. No és un gran cim; la prominència és mínima però ens ha donat unes bones vistes de la zona, amb cingles plens de voltors. També es veia el poble de Calcena i, a sota mateix, la Ermita de San Roque.
Hem baixat per un caminet, on hem trobat un curt pas equipat amb una cadena, i hem retornat al punt de partida. Després ens hem desplaçat fins a Cuevas de Ágreda, on teníem l'allotjament reservat a una casa rural.
Aquí teniu un vídeo amb un reportatge de la ferrata de Calcena. Ha estat produït per Edicions JGB i cedit per a tots els seguidors del blog:




ENTRADES RELACIONADES:
Ferrada del
Sorrosal, 2018
Ferrada Peña de
S. Miguel, 2014
Les Ferrades de
Rodellar, 2011

DESNIVELL: 91 m
RECORREGUT1 km 
HORARI: Aproximació 5 minuts - via ferrada 30 minuts - descens 15 minuts.

    MAPA:


    PARTICIPANTS
    Vía Ferrata de Calcena
    Joan G. - Joan Y - Merche - Pablo - Rosa - J. Rafel.
    Equip de suport: Albert

    2 comentaris:

    Eduardo Pardo ha dit...

    Hola.

    La tengo a poco más de una hora en coche de casa y todavía tengo pendiente está vía ferrata. La verdad que es sencilla, pero está bien como complemento con otra actividad por la zona.

    La zona además está muy bien, los mallos de las Peñas del Alba, son espectaculares, espero os haya gustado la zona, da mucho juego.

    Un sauldo

    Blog de Muntanya ha dit...

    Efectivamente, una zona muy interesante.
    Dentro de unos días publicaremos aquí mismo la película. No te la pierdas. Hemos tomado unas imágenes con el dron y creo que será un buen reportaje. También publicaremos las entradas correspondientes a la travesía que realizamos por la zona, dos días, haciendo noche en el refugio libre de la Majada Baja.