dimarts, 8 de desembre del 2020

GR92: Sant Feliu de Guíxols - Tossa de Mar

GR92
El GR92, el camí del Mediterrani, va ser el primer GR que vam fer amb el grup de caminadors. Es va iniciar el 2008 i va durar tres anys. Justament el dia que es va fer l'etapa 10, entre Sant Feliu de Guíxols i Tossa de Mar, jo no vaig poder venir, de manera que tenia aquesta assignatura pendent. Avui, aprofitant que les restriccions motivades pel COVID 19 no prohibeixen els desplaçaments entre municipis, hem vingut a  aquests paratges de la Costa Brava per fer aquesta etapa. Tot i ser un camí que uneix dues poblacions costeres, aquest sector del GR no ressegueix la costa sinó que únicament la mira de lluny, des de la Serra de Cadiretes o de l'Ardenya, per on transcorre tot l'itinerari. 
Hem sortit ben aviat de Sant Feliu de Guíxols caminant per la carretera de Tossa. Aviat hem deixat aquesta carretera per agafar una pista que puja per la Vall de les Comes, plena d'horts i masies. Després hem arribat a la urbanització La Casa Nova, des d'on hem deixat enrere l'asfalt per entrar en els frondosos boscos d'alzines sureres de la Serra de l'Ardenya. Gairebé tot el recorregut va per pistes i ressegueix la carena principal de la serra, encara que normalment no es tracta de camins careners sinó que voregen la carena uns metres per sota, passant per diversos colls que permeten canviar de vessant.
Hem passat molt a prop del Puig de Montagut, on hi ha una instal·lació d'antenes, i hem arribat al Coll de Montagut, per on passa la carretera que ve de Llagostera. Aquest és el punt de partida per a l'ascensió al Puig de les Cadiretes, el més alt d'aquesta Serra. L'aproximació al cim coincideix amb el traçat del GR92, de manera que l'hem seguit fins a un punt, un coll poc marcat, on cal deixar el GR si ens volem acostar al cim. 
Com que anàvem bé de temps, hem deixat el GR per fer l'ascensió d'aquest petit cim. En pocs minuts hem arribat al Puig de Cadiretes (518 m). És un cim singular, un petit amuntegament de roques arrodonides de granit que s'aixeca uns metres per sobre d'un altiplà cobert de bosc. El panorama és molt extens sobre les planes de l'Empordà i el Gironès i sobre la costa més propera. Hem fet les fotos de cim i un vol amb el dron, abans de continuar el nostre camí. 
Hem retornat al petit coll on havíem deixat el GR per seguir el nostre camí, que ara ja és tot de baixada. Encara hem passat per un altre punt d'interès, les ruïnes de l'ermita de la Mare de Déu de Gràcia, poc abans del Coll del Sastre. Després, una bona pista de baixada ens ha portat fins a l'entrada de Tossa i, recorrent els seus carrers, fins a la platja on hem acabat l'etapa.
Hem menjat un magnífic menú en el restaurant Sa Rumba i després un taxi ens ha portat de retorn a Sant Feliu de Guíxols per recuperar el cotxe i tornar a casa.

ENTRADES RELACIONADES:
GR92: Blanes
Tordera, 2009
GR92: Palamós
S.Feliu, 2009
GR92: Begur
Palamós, 2009

PARTICIPANTS
Puig de Cadiretes
Magda - J. Rafel

VOL CIRCULAR