divendres, 31 d’agost del 2018

Via ferrada de la Foradada del Toscar

Via Ferrata de la Foradada del Toscar
Aprofitant els darrer cap de setmana d'agost hem programat una sortida als Pirineus per fer algunes ascensions. Avui tocava fer el desplaçament fins a la zona del Néouvielle passant pel túnel de Bielsa però no ens hem ressignat a dedicar la jornada únicament al desplaçament en cotxe i hem pensat que podem fer una aturada tècnica per fer una via ferrada.
La ferrada de la Foradada del Toscar és força interessant i de certa dificultat (K4). Està situada a prop de la població d'Ainsa i per si sola no justificaria un desplaçament tan llarg, però avui teníem l'ocasió, ja que hem de passar pel peu de la ferrada, de fer aquesta activitat.
La via comença pujant per un esperó molt dret per després entrar en una marcada canal per on es puja fins al cim d'una agulla lleugerament despresa del cingle principal. Després es baixa flanquejant per entrar en una gran placa que cal travessar horitzontalment i seguir en lleugera baixada vorejant el cingle fins arribar a un pont nepalès que ens porta a la placa final per on pugem per una escala de gat força vertical. Aquí acaba la part principal de la via encara que més amunt encara hi ha un parell de passos equipats que ens permetrien allargar una mica l'activitat.
Tota la via està perfectament equipada, potser massa equipada, amb grapes, algun esglaó i cable de vida. Hi ha passos verticals i exigents però sense que la dificultat sigui massa alta, ja que a cada pas trobem sempre la presa de mans o de peus en el punt just per facilitar-nos la progressió.
Un cop acabada la ferrada hem tornat a agafar el cotxe per completar el desplaçament, travessant el túnel de Bielsa, fins a la població francesa de Fabian, on ens hem allotjat a la gîte d'ètape Espace & Montagne que serà la nostra base d'operacions en els propers dies.
Aquí teniu un vídeo amb imatges d'aquesta via ferrada. Ha estat produït per Edicions JGB i cedit per a tots els seguidors del blog:




ENTRADES RELACIONADES:
Ferrada de
Lizara, 2015
Ferrada de
Bierge, 2011
Ferrades de
Rodellar, 2011

PARTICIPANTS:

Joan G. - Joan Y. - Merche - Rosa - J. Rafel