dijous, 23 d’agost del 2018

Cova des Cingle de Sa Cala

Sa Cala, Formentera
Passant uns dies d'agost a Eivissa, hem fet una petita escapada a Formentera. En aquesta illa no hi ha cap muntanya amb una mínima altitud però fins i tot en una illa com aquesta hi ha centres d'interès per al Blog de Muntanya. A Formentera no hi ha muntanyes però sí que hi ha unes quantes coves. La majoria són petites i sense massa interès però n'hi ha algunes que es mereixen una visita.
La feina no és fàcil perquè hi ha molt poca informació disponible i la localització de les principals coves és un misteri.
La Cova des Fum és una de les més famoses a causa de les llegendes de vikings i sarraïns però, tot i que la història dels vikings despenjant-se amb una barca des del cingle l'he trobat escrita a molts llocs, la localització de la cova no apareix clarament enlloc. Per sort, algunes publicacions concreten que la cova està sobre el paratge anomenat Sa Cala, un tram de costa al peu del cingles amb algunes barraques de pescador abandonades, on es pot arribar des de La Mola per un caminet penjat del cingle.
Avui he vingut a la Mola decidit a trobar la Cova des Fum. Des del Pilar de la Mola he agafat una pista que m'ha portat a la zona de Can Ferrer, on hi ha diverses masies escampades pel pla. Gairebé al final de la pista hi ha un vértex geodèsic que és la referència inicial. Després de buscar una mica resseguint el cingle he trobat una fita gran que, sens dubte, havia d'indicar alguna cosa important. Efectivament, allà mateix, una mica amagat per la vegetació, comença el corriol que dóna accés per terra a Sa Cala.
El caminet, ben traçat, baixa del cingle aprofitant l'únic punt feble de la roca vertical. Al cap de poc, a peu de camí, he trobat una primera cova, petita però amb diverses entrades. He fet quatre fotos i he seguit baixant. Gairebé al final de la baixada, el camí travessa una curiosa zona que sembla ser una duna fòssil. Després he arribat a Sa Cala, on hi ha les casetes de pescadors. Mirant cap al cingle he vist la gran obertura d'una cova i he deduït que era la que buscava. No hi ha camí, de manera que he hagut de pujar pel dret i fins i tot grimpar un parell de passos per arribar a l'entrada de la cova. Estava segur que era la Cova des Fum però la veritat és que després he arribat a la conclusió que, tot i ser una cova bastant gran, no és l'autèntica cova des Fum. Quan vaig publicar el track en el wikiloc, un usuari em va dir que la cova que vaig visitar és la "Cova de Sa Plaerança". Vaig buscar informació sobre aquesta cova i la poca informació trobada tampoc lliga amb la cova que jo vaig visitar, de manera que no sé quina és aquesta cova i deixo aquesta entrada de blog en la incertesa. A falta del nom correcte de la cova, la vaig etiquetat com a Cova de sa Cala però posteriorment, revisant tota la documentació, vaig arribar a la conclusió que es tracta de la Cova del Cingle de sa Cala. De fet hi ha dues coves amb el mateix nom, numerades I i II. Aquesta és la més gran, la I. L'altra també l'he visitat, està relativament a prop  i és més petita. Espero poder tornar aviat a Formentera per completar l'exploració.
La Cova des Cingle de Sa Cala és gran, té diverses sales comunicades entre elles i diverses obertures a l'exterior formant finestres sobre el Mediterrani. Com que anava sol i només portava una llanterna, m'he conformat amb una exploració superficial de la cova, sense entrar en les gateres que es perdien en la foscor. He fet diverses fotos i he estat una estona gaudint d'un dels pocs llocs solitaris que es poden trobar a Formentera a l'agost.
He baixat novament a sa Cala i m'he remullat en una mena de banyera formada per les roques d'aquest lloc tan singular, abans d'iniciar la calorosa pujada pel caminet de sa Cala fins al capdamunt del cingle, per retornar al punt de partida. 


ENTRADES RELACIONADES:
Cala de Ses
Baladres, 2015
Cap des
Falcó, 2013
Camí de Sa
Pujada, 2009

2 comentaris:

Escamarlan ha dit...

Per si t'interessa:

https://www.walkingformentera.es/cuevas

http://colgadosdeformentera.blogspot.com/2011/07/rapel-hasta-la-cueva-des-fum-un-poco-de.html


Xavier

Blog de Muntanya ha dit...

Moltes gràcies. El proper estiu hi tornaré per trbar l'autèntica cova des Fum