dissabte, 26 de gener del 2019

Pic Ventasuso o L'Enclause (2.712 m) amb esquís

Ventasuso - L'Enclause
Seguint la tradició ja establerta en els darrers anys, hem fet la sortida de finals de gener als Alps del Sud. Aquest any el punt central del terreny de joc de les nostres activitats d'esquí de muntanya ha estat el Col de Larche, situat a la frontera entre França i Itàlia, per on passa una carretera internacional. Allà conflueixen dues valls, la de l'Ubayette per França i la Valle Stura per Itàlia.
Ahir a la tarda vam sortir de casa i hem dormit en un hotelet a la població de Manosque. Avui al matí hem completat el recorregut en cotxe fins arribar al Col de Larche, punt de partida de l'ascensió d'avui. Com que venim de lluny i en aquesta època de l'any els dies són curts, hem programat una activitat no massa larga però certament interessant. El nostre objectiu era el cim que els italians anomenen Ventasuso i el francesos L'Enclause, situat a la frontera entre els dos països, tot i que nosaltres hem pujat per la vessant italiana, la més esquiable.
Érem 6 persones, tres esquiadors i tres raquetistes, i després de preparar el material i equipar-nos convenientemnt hem iniciat l'ascensió. Hem vorejat el Lago della Maddalena, situat al costat mateix del coll, i després ens hem orientat directament cap al cim del Ventasuso. Hi havia força neu en aquesta vessant però a l'altra banda de la carretera les cares orientades més al sud es veien pelades.
Buscant els millors passos i seguint algunes traces d'esquiadors més matiners, hem anat avançant cap al cim. El pendent era suau i la neu estava molt bé, de manera que ben aviat i sense massa dificultat hem arribat al cim del Ventasuso (2.712 m).
Feia bon dia, molt fred però sense vent, i des del cim es veia un extens panorama, tant sobre l'Ubayette com sobre la Valle Stura. Hem reconegut algunes muntanyes com l'Oronaye, la més important de la zona, i alguns dels objectius que tenim programats per als proers dies. Hem fet quatre fotos i un vol de dron i hem iniciat l'esquiada de retorn al Col de Larche (Colle della Maddalena per als italians). La neu estava perfecta i ens ha permès una magnífica esquiada fins al cotxe.
Un cop acabada l'ascensió hem baixat al poble de Larche, situat a només 5 km del coll, on teníen l'allotjament reservat en una gîte d'étape anomenada Refuge de Larche. És una instal·lació molt confortable, un refugi de muntanya a peu de carretera, on ens han tractat de primera. Per sopar ens han donat puré de llenties, carn estofada, taula de formatges de l'Ubaye i poma al forn. Un menú ideal per a muntanyencs afamats com nosaltres.
Aquí teniu la pel·lícula d'aquesta activitat. Ha estat produïda per Mountain Films i cedida per a tots els seguidors del blog:



ENTRADES RELACIONADES:
Tour de l'Aiguille
Large 2018
Pointe Basse 
de Mary, 2018
Tête de 
Paneyron, 2018

ASSISTENTS:

Joan C. - Luis - Merche - Pablo - Toni C. - J. Rafel

DESNIVELL: 700 m
RECORREGUT: 9'6 km
HORARI: 5 hores (pujar i baixar + aturades)
BIBLIOGRAFÍA
CARTOGRAFÍA:
MAPA:


VOL CIRCULAR: