dissabte, 25 de febrer de 2012

Tuc del Port de Viella (2.605 m)

Per fi, després d'uns llargs mesos d'espera, avui hem pogut inaugurar la temporada d'esquí de muntanya 2012. Hem hagut d'anar a buscar la neu una mica lluny perquè el Pirineu Oriental està ben pelat, però aquí a la Vall d'Aran, tot i que no hi ha les condicions òptimes, està prou bé per fer bones ascensions. L'ascensió triada és el Tuc del Port de Viella, tot un clàssic de l'esquí de muntanya (veure article sobre aquesta ascensió a la revista Muntanya núm. 802 de desembre de 1995). Ahir al vespre vam arribar al refugi de Conangles on hem passat la nit; al matí, després d'esmorzar al refugi, hem passat el túnel de Viella amb el cotxe i hem iniciat l'ascensió des del pàrquing de la incineradora. Una pista planera ens ha portat a enllaçar amb el camí històric del Port de Viella per on hem pujat amb bona neu guanyant a poc a poc els 1.200 metres de desnivell de l'ascensió. Hem esmorzat al peu de la pala final del Port. Des del coll la vista era extraordinària, ja que de sobte hem vist el massís de la Maladeta amb tota la seva grandiositat. Des del Port, per unes pales una mica ventades i amb sectors de pedres, hem pujat en direcció al cim. Poc abans hem deixat els esquís per fer els darrers metres a peu, ja que hi havia força pedres i era una zona poc esquiable. El cim, tot i no ser molt alt (2.605 m), té un gran panorama, dominat per la presència del Massís de la Maladeta on vèiem ben destacat el cim de l'Aneto. També hem vist el Mulleres, la Forcanada i totes les muntanyes de la Vall d'Aran on destacava el Mauberme. Després de les fotos tradicionals i alguna trucada de telèfon, hem iniciat l'esquiada. La neu estava força bé, encara que en alguns sectors era una mica pesada,  i hem retornat sense cap problema al punt d'inici donant per acabada la primera jornada d'esquí de muntanya de la temporada.
Aquí teniu la pel·lícula:Finalment podeu veure també la panoràmica del cim:BIBLIOGRAFIA:
  • Pirineos en esquís - 150 itinerarios para esquí de montaña, d'Enric Faura i Jordi Longàs, Ed. Desnivel
PANORÀMIQUES:
Tuc del Port de ViellaTuc del Port de ViellaTuc del Port de Viella
EL DESCENS:
També tenim un vídeo monogràfic amb la gravació integral de l'esquiada de baixada, de la sèrie making off, que podeu veure aquí. 


2 comentaris:

Anònim ha dit...

25 de març de 2011? ... o 25 de febrer de 2012? en què quedem... ais! que no anem bé...
M

Blog de Muntanya ha dit...

Doncs efectivament, no anem bé però tot té una explicació: el director executiu de Mountain Films, la nostra productora associada, està jubilat i ja sabem que per als integrants de les classes passives és exactament igual si és dilluns o divendres, laborable o festiu, matí o tarda.... per això en els crèdits de la pel·lícula ha posat la primera data que li ha vingut al cap. Per als qui estan alliberats de la maledicció bíblica del treball el calendari i el rellotge són estris obsolets i inservibles.