dijous, 2 de gener del 2020

Bardenas: Castildetierra i Cabezo de Cortinillas

castildetierra
Ja fa molts anys que tenim la tradició de fer una sortida els dies entre Cap d'Any i Reis per recórrer  passatges relativament llunyans de la nostra geografia. En dues ocasions, l'any 1996 i el 2008, havíem vingut a les Bardenas Reales de Navarra, justament en aquestes dates però en BTT. Aquest any hem volgut tornar a aquest parc natural, de gran singularitat paisatgística, però fent excursions a peu.
Avui hem fet el llarg viatge fins a Arguedas, un poble relativament gran situat a les portes de les Bardenas, que serà la nostra base d'operacions aquest dies. Després de fer el check-in a l'alberg "La Alberca" hem anat en cotxe fins a la zona del Castildetierra per fer la primera de les quatre excursions que tenim programades a les Bardenas.
El Castildetierra és una muntanya singular formada per una columna de terra tova amb una roca al capdamunt  com un barret. És una singularitat geològica que es dóna a molts indrets i és coneguda amb diversos noms, encara que el més popular, utilitzat normalment pels geòlegs, és el francès dames coifées (senyores amb barret). El Castildetierra és la imatge més característica del parc natural de les Bardenas i és el símbol oficial del parc.
Hem deixat el cotxe al peu del Cabezo de las Cortinillas i hem iniciat la caminada anant a buscar un dels característics barrancs de la zona. Aquí la terra és tova i fangosa i les pluges han format per tot arreu petits engorjats amb parets de fang, un paisatge característic de les Bardenas. Hem tingut sort perquè, tot i que hi havia zones inundades, en general la terra estava prou seca per caminar sense enfangar-se. Hem recorregut el barranc admirant les formes singulars modelades per l'erosió fins arribar sota el Castldetierra.
Hem passat al costat d'aquest monument natural, el més fotografiat de les Bardenas, i hem seguit una pista fins arribar a la Balsa de las Cortinas. Hem passat al costat de la bassa i hem tancat el cercle retornant al punt de partida on teníem el cotxe.
Hauríem pogut donar per acabada aquí la jornada però, tot i que començava a fosquejar, hem volgut completar aquesta petita excursió pujant al cim del Cabezo de Cortinillas. És un petit cim que s'enlaira només uns 50 metres sobre la gran plana de les Bardenas però és un bon mirador. Al cim hi ha les ruïnes d'un antic observatori militar i una escala de ciment bastant malmesa ens porta fins al mateix cim. Era gairebé fosc quan hem arribat al cim però encara hem pogut veure les extenses planúries, avui mig tapades per la boira, abans de baixar novament a l'aparcament.
I aquí teniu la pel·lícula de la jornada. Ha estat produïda per Edicions JGB i cedida per a tots els seguidors del blog:



ENTRADES RELACIONADES:
CSJ: Tudela -
Alfaro, 2015
CSJ: Ribaforada
- Tudela, 2015
CSJ: Gallur -
Ribaforada, 2015

DESNIVELL: 100 m
RECORREGUT: 6 km
HORARI: 3 h

PARTICIPANTS

Albert, Joan G., Joan Y, Jorge, Rosa, J. Rafel

MAPA: