diumenge, 13 d’octubre del 2019

Cueva de los Arnales

Cueva de los Arnales
Després de la intensa jornada de muntanya d'ahir al Tendeñera, avui toca tornar a casa però hem volgut aprofitar que estàvem per aquestes contrades per fer una activitat matinal visitant la Cueva de los Arnales, una cavitat molt interessant, sense gaire dificultat però de gran bellesa.
A primera hora hem esmorzat al refugi de Bujaruelo. Després ens hem desplaçat fins al poble de Lamiana, a la carretera de Revilla. Hem deixat el cotxe i hem iniciat la curta aproximació fins a la cova. En només 20 minuts hem arribat a la boca de la cova, una gran bauma, i hem iniciat l'exploració de la cavitat. La Cueva de los Arnales té una única galeria, el curs del riu subterrani, amb un parell de galeries secundàries que comencen i acaben a la galeria principal. De bon principi ens hem hagut de mullar els peus, ja que en alguns punts la galeria s'estreny i està totalment inundada, tot i que la fondària de l'aigua no supera mai els 25 cm.
Després de recórrer un passadís amb un parell de passos estrets hem arribat a una gran sala, amb moltes formacions de tota mena. Després la galeria queda tallada per un mur però una corda fixa a la dreta dóna accés a una zona lleugerament elevada, uns passadissos que acaben retornant a la galeria principal. Un passatge força interessant i esportiu, amb passamans i cordes de nusos però sense massa dificultat. S'arriba a una nova sala, de sostre molt alt i amb una petita cascada que cau de dalt. Després, un sistema de passamans per l'altra banda ens porta novament a la sala gran.
El recorregut de la cova és d'uns 350 metres i creiem que l'hem explorat pràcticament tota, gaudint de tots els racons d'aquesta cavitat que ens ha deixat satisfets. Hem sortit de la cova i hem iniciat el retorn a casa, un llarg recorregut per carretera.
I aquí teniu una pel·lícula amb escenes d'aquesta activitat. Ha estat produïda per Edicions JGB i cedida per a tots els seguidors del blog. No us perdeu l'escena final: les explicacions tècniques del nostre geòleg de guàrdia.




ENTRADES RELACIONADES:
Cueva de
Seso, 2018
Cueva 5 de
Agosto, 2014
Cueva del Molino
de Aso, 1989

PARTICIPANTS

Joan G. - Pablo - J. Rafel (en la primera part ens han acompanyat també en Joan Y. i la Rosa

MAPA


TOPOGRAFIA:


BIBLIOGRAFIA:

2 comentaris:

Anònim ha dit...

¡Ese Pablo Attenborough! Que lo va a fichar la BBC.

Blog de Muntanya ha dit...

Creo que llegan tarde. Ya lo ha fichado National Geographic.