dimarts, 20 d’agost del 2019

Cova des Fum

Cova des Fum
Avui, per fi, al tercer intent, he trobat la Cova des Fum. Es tracta de la cova més important de Formentera, amb una gran extensió (uns 8.000 metres quadrats) i amb una llarga història. Aquí s'han trobat restes arqueològiques de les diferents etapes del poblament de Formentera, des de l'Edat del Bronze fins a l'època medieval. A més, en aquesta cova va tenir lloc un dels episodis més singulars de la història d'aquesta petita illa, una lluita entre uns pirates musulmans i una expedició de normands que anaven a les croades.
La cova està a la zona de Sa Cala, en els cingles de la Mola que miren al Nord-oest. Tot i la importància de la cova, citada a diverses publicacions i webs, la seva ubicació exacta era fins ara un misteri, ja que no consta enlloc. Per complicar-ho més, la cova apareix en el mapa oficial de l'IGN i en el de l'Editorial Alpina però avui he pogut comprovar, amb el GPS a la mà, que la cova està realment situada a gairebé un km (exactament a 815 metres) en línia recta de la seva representació en els mapes.
He agafat el transbordador de les 7 del matí per venir des d'Eivissa i he anat amb la moto fins a Can Ferrer, punt de partida del camí de Sa Cala que ja he recorregut diverses vegades. He baixat a Sa Cala i, sense aturar-me, he iniciat l'exploració seguint la costa en direcció oposada. Era la part que em faltava per explorar i tenia indicis clars de que la cova estava en aquella zona.
He seguit la costa evitant els grans blocs de la primera línia de mar i evitant també la vegetació impenetrable de la part superior. He saltat una tanca de pedra i poc després ja he vist la boca de la Cova des Fum en el cingle. Ja no he tingut cap dubte perquè es veia perfectament el gran bloc caigut al mig de l'entrada.
Tot i que ja es veia la cova, arribar-hi no ha estat fàcil, ja que a la part final cal pujar pel dret, sense camí, lluitant contra la vegetació. Al final també cal grimpar una mica per pujar a la Cova des Fum. Finalment he arribat a l'entrada de la cova, un indret humit i tenebrós. Després de prendre unes imatges amb el dron he iniciat l'exploració de la cova. Son diverses sales bastant grans, amb connexions més estretes i amb moltes formacions. He fet un llarg recorregut per l'interior de la cova, recorrent molts dels seus racons i fotografiant les estalactites i estalagmites que es veien per tot arreu.
En un punt de la cova he trobat una bona col·lecció d'ossos que, segons havia llegit en alguna ressenya, són humans. Els primers arqueòlegs que van explorar la cova van trobar molts ossos, segons sembla de l'època medieval, que potser són rastres de la batalla entre musulmans i normands que es va lliurar en aquest indret.
He sortir de la cova, satisfet d'haver-la trobat i d'haver pogut fer un interessant recorregut pel seu interior, i he iniciat el retorn. Al passar per Sa Cala he aprofitat l'ocasió per banyar-me en el mar, on hi ha una petita piscina natural. Després de refrescar-me he seguit el meu camí de retorn a casa.
Aquí teniu un petit vídeo amb algunes escenes de l'exploració de la Cova des Fum:




ENTRADES RELACIONADES:
Cova de
Sa Cala, 2018
Cova de les
Rondes, 2018
Camí de Sa
Pujada, 2008

MAPA:
Cova des Fum

DOCUMENTACIÓ:

2 comentaris:

Unknown ha dit...

Buenos días, me gustaria saber si tienes informacion de sa cova mala en Formentera, lo unico que he podido encontrar es que esta en Punta Roja y que la leyenda cuenta que solo se puede entrar 2 veces ya que a la tercera pierdes la vida, me gustaria ir, pero no encuentro informacin de la ruta a seguir

Blog de Muntanya ha dit...

Pues lo siento pero no tengo ninguna información de esa cueva... ya me gustaría.