dijous, 22 de gener del 2015

Gra de Fajol (2.708 m) amb esquís

Gra de Fajol
Avui hem iniciat la temporada d'esquí de muntanya de 2015 amb una ascensió relativament fàcil però inèdita per a nosaltres. La idea inicial era anar a Andorra, destinació ideal entre setmana quan no hi ha tanta gent com el dissabte, però les previsions del temps eren molt dolentes. Vam estar a punt de suspendre la sortida però finalment vam decidir venir a Vallter a provar sort. Aquesta vegada l'hem encertat perquè quan hem arribat a l'aparcament inferior de l'estació el dia era molt bo encara que molt fred: el termòmetre del cotxe marcava cinc graus sota zero. Des d'aquí l'ascensió amb esquís més clàssica és la del Bastiments però com que ja l'hem fet més d'una vegada avui hem optat per pujar el Gra de Fajol, una mica més baix però amb gran panoràmica. Hem començat a pujar per la pista del Xalet, avui tancada, i després hem seguit en direcció al coll de la Marrana. La pala final del coll, que de vegades presenta problemes, estava força bé i hem arribat sense dificultat al coll. Feia vent però no era, ni de bon tros, com les ventades que de vegades hem trobat en aquests indrets. El fred, però, era molt intens. Ja sense traça, hem començat a pujar per la pala del Gra de Fajol. Hi havia una petita capa de neu recent sobre neu ventada i dura però amb l'ajut de les ganivetes hem superat la pala fins a la carena final per on ben aviat hem arribat al cim del Gra de Fajol (2.708 m). El fred era intens i el vent, no massa fort, aixecava la neu al nostre voltant però el panorama era extraordinari; es veia tot el Pirineu Oriental, del Puigmal al Canigó. També hem pogut comprovar que havia estat un encert triar el Gra de Fajol perquè el Bastiments s'estava tapant per moments, de manera que si hi haguéssim anat ens hauria passat com en les nostres darreres ascensions a aquest cim, quan no vam veure res des de dalt. Hem fet les fotos del cim i la panoràmica circular:

Hem tret les pells de foca, ens hem apretat les botes i hem iniciat l'esquiada. Al principi, bona neu amb alguna pedra amagada però la part final, la pista de l'estació d'esquí, estava plena de pedres, de manera que hem hagut de baixar un parell de trams amb els esquís a l'esquena. Finalment hem arribat al punt de partida, donant per acabada la jornada d'esquí, curta però intensa i donant també per inaugurada la temporada d'esquí de muntanya de 2015.
Aquí teniu la pel·licula de la jornada, cedida per Mountain Films per a tots els seguidors del blog:



ENTRADES RELACIONADES:
Bastiments amb
esquís, 2010
Balandrau amb
esquís, 2005
Escalada al Gra
de Fajol, 1981

4 comentaris:

Anònim ha dit...

Ya te vale. Tachar el Gra de Fajol en 2015, habiendo tenido décadas para hacerlo...

Blog de Muntanya ha dit...

Pues estaba ya tachado a pie y escalando pero faltaba en esquís. Por fin lo hemos tachado. Es una pieza de caza menor pero algo es algo. El panorama magnífico aunque la esquiada de descenso fue poca cosa.

Unknown ha dit...

Y yo pelado de friu y sin ver nada el día anterior en el Pic de la dona.

A ver si podemos coincidir pronto!!

Blog de Muntanya ha dit...

Bueno, César, nosotros también pelados de frío pero con un gran panorama