dimarts, 19 de novembre del 2024

Cova des Fum. Entrada pel ràpel

Cova des Fum
El seguidor del Blog de Muntanya ja saben que la Cova des Fum apareix a algunes entrades del blog. En diverses ocasions anteriors he visitat aquesta cavitat, la més gran de Formentera, però sempre havia vingut des de Sa Cala per un itinerari curt però bastant embolicat. La vegetació densa, la falta de camí i algun petit ressalt on cal grimpar una mica compliquen força l'accés a la cavitat per aquesta via. 
Hi ha un itinerari alternatiu, molt més elegant però també més tècnic, que evita les complicacions de l'accés des de Sa Cala baixant en ràpel des de dalt del cingle. És un ràpel d'uns 50 metres amb un tram final totalment volat, que ens deixa a l'entrada de la cova.
He arribat a Formentera amb el primer ferry i, després d'esmorzar a Sant Francesc Xavier, he anat amb la moto fins a la zona de Can Ferrer, on comencen tots els camins dels cingles de Sa Cala. Abans d'anar a buscar el ràpel de la Cova des Fum he recorregut els cingles per la zona de la Cova de ses Mamelles per explorar una mica i fer algunes fotos amb el dron.
Les fotos no han sortit bé perquè eren totalment a contrallum però la exploració ha donat algun petit fruit: recorrent el cingle he trobat una instal·lació de ràpel. Com que desconeixia aquella instal·lació, he pensat que potser em portaria a descobrir alguna nova cavitat que no havia visitat abans. He muntat el ràpel i he baixat fins a un replà, situat a uns 10 metres.
Allà mateix hi ha l'entrada d'una cavitat, una cova que semblava bastant gran però que aviat m'ha semblat reconèixer. He avançat fins trobar l'evidència que no era una nova cavitat sinó la Cova des Forçats, una cavitat que ja he visitat molts cops. No havia descobert una cavitat desconeguda per mi però sí una entrada alternativa, amb un curt ràpel, a la Cova des Forçats.
No ha estat necesari remuntar el ràpel sinó que he sortit caminant per l'altra boca de la cova, retornant a la capçalera del ràpel per recuperar la corda i els mosquetons.
Després he anat a buscar el ràpel de la Cova des Fum. Amb l'ajut del GPS m'he posicionat a la vertical de la cova i aviat he trobat la instal·lació del ràpel: tres bons parabolts al davant d'una terrassa amb grans vistes. 
Assegurat amb la corda, he tret el cap pel cingle per calibrar l'alçada del ràpel. L'esperó és extraplomat i ni tan sols es veia el fons; només un buit impressionant al davant del mar. He tirat la corda de 60 metres i he començat a rapelar. Després dels primers metres ja he vist el final de la corda tocant terra, allunyada de la base del cingle per l'extraplom. Amb la seguretat que la corda arribava al final, he completat l'espectacular descens gaudint de la gran vista del mar i els cingles en aquest solitari racó de Formentera.
Amb una petita grimpada he arribat a la boca de la cova i he entrat per fer algunes fotos, encara que avui només he fet una exploració superficial de la cavitat, sense recórrer les seves sales i passadissos.
Després he fet algunes maniobres de corda per obtenir les espectaculars fotos del ràpel, abans d'iniciar el retorn. La tornada es pot fer remuntant el ràpel o baixant a buscar el camí de Sa Cala. Jo he preferit tornar caminant i deixar per una altra ocasió la remuntada del ràpel. 
Aquesta vegada no hi ha vídeo perquè en el Blog ja hi ha dos vídeos de visites a la Cova des Fum. Avui l'objectiu no era fer una exploració de l'interor de la cova sinó buscar l'accés alternatiu pel ràpel. De totes maneres, a l'apartat entrades relacionades trobareu els enllaços a les altres entrades del blog amb molta més informació: reportatge fotogràfic de l'interior de la cova, vídeos, topografia i cròniques.


ENTRADES RELACIONADES:
Cova des
Fum, 2023
Complex de les
Mamelles, 2023
Cova des
Fum, 2019

TOPOGRAFIA:
Cova des Fum
DOCUMENTACIÓ:
PARTICIPANTS:
Cova des Fum
J. Rafel, en solitari