diumenge, 11 de juliol del 1976

Pollegó Inferior, via Xandri-Casanellas

Xandri-Casanellas
Foto d'arxiu: al cim del Pollegó Inferior. Juny 2014

La Xandri-Casanellas és una via relativament fàcil que puja per una marcada canal que baixa des del cim del Pollegó Inferior fins a la tartera de l'Enforcadura. Tot i que la ressenya que vam utilitzar nosaltres, la de la guia de la Maria Antònia Simó i l'Agustí Jolis, només marca algun pas aïllat de quart, algunes ressenyes modernes marquen fins i tot un petit pas de cinquè grau. Nosaltres la vam fer en quatre tirades encara que, com pasa sovint a les escalades al Pedraforca, les reunions són variables. Érem quatre escalados en dues cordades i vam fer la via sense massa problemes.
L'aproximació ja és llarga perquè, sortint del refugi Lluis Estasen vam fer el camí transversal i després tota la pujada de l'Enforcadura.
Aquesta és la descripció de la via, tal com consta a la ressenya històrica, la que vam fer l'any 1976 després de fer la via:
Aproximació: des de l'Enforcadura pugem caminant per la canal fins que veiem a la nostra esquerra la xemeneia de la via Anglada-Auqué i ens encordem.
1a tirada: Pugem amb facilitat per la canal fins que un mur ens barra el pas. El superem per l'esquerra, amb encastament (un pitó d'assegurança) i seguim fins a esgotar els 40 metres de corda. Muntem la reunió amb dis pitons.
2a tirada: La canal es torna extraplomada davant nostre i ens cal sortir per la paret de la dreta, amb un flanquejament aeri, a on trobem alguns pitons d'assegurança. Després seguim pujant en diagonal a l'esquerra fins a un replà herbós a on muntem reunió amb dos pitons.
3a tirada: seguim amb facilitat per la canal i muntem reunió passant una baga a un bloc de pedra.
4a tirada: seguim per la canal i després sortim per una canal secundària a la dreta, vertical però amb bones preses i amb un tac i un pitó d'assegurança. Acabem a la cresta des d'on, caminant, arribem al cim.

PARTICIPANTSEmili, Jordi N., Toni, J. Rafel

RESSENYA:


RESSENYA HISTÒRICA: