divendres, 6 de desembre del 2019

Cuchillares de Contreras

Fa molts anys, l'abril de 1979, vam fer una escapada als Cuchillares de Contreras, una zona d'escalada situada en el paratge anomenat Hoces del Cabriel, en el límit entre les províncies de Cuenca i València. Va ser una sortida singular perquè vam fer un llarg recorregut només per gaudir de l'escalada en una zona nova, amb una roca calcària de gran qualitat i amb diversos recorreguts d'escalada lliure per les agulles dels Cuchillares. En el blog tenim les entrades corresponents a aquelles dues jornades d'escalada en aquesta zona però faltaven les ressenyes de les vies per completar la informació del blog.
Avui, aprofitant una sortida turística a Cuenca, hem fet una aturada en aquesta zona per fer una petita excursió a les Hoces del Cabriel i obtenir les fotos necesàries per completar les entrades antigues del blog. Ara la situació és molt diferent, ja que fa uns anys la Comunitat de Castilla-La Mancha va declarar Parc Natural el paratge de les Hoces del Cabriel i va prohibir-ne totalment l'escalada. Curiosament, a l'altra riba del Cabriel, que pertany a la Comunitat Valenciana, es pot escalar lliurement.
Després d'un llarg viatge hem arribat a la zona i, després de menjar una mica a la Venta de Conteras, hem iniciat l'excursió caminant per una bona pista. Al cap de poc hem començat a veure les agulles treient el cap a l'estretament del riu Cabriel, afluent del Júcar, que aquí forma un congost. Ben aviat hem arribat al peu de la impressionant cara est de la Torre Cabriel, per on puja una de les vies que volíem documentar, el Diedro Botella. Hem fet volar el dron obtenint unes magnífiques imatges de la Torre Cabriel des d'un punt de vista ideal.
Hem seguit per la pista que s'endinsa en el congost i passa per dos petits túnels, un dels quals travessa la base de la Torre Negra, la segona de les agulles que volíem fotografiar.  A la sortida del túnel hi ha un altre punt singular: un curiós pont metàl·lic que passa a la riba valenciana del Cabriel. La singularitat del pont està en el fet que només hi ha l'estructura metàl·lica, un esquelet per on només es pot passar fent equilibris sobre les bigues d'acer.
Hem fet una nova aturada per fer volar el dron i prendre les imatges de la Torre Negra, on vam fer dues vies en la nostra anterior visita a Contreras. Després hem seguit per la pista que baixa suaument per la vall del Cabriel a l'altra banda del congost. Finalment hem arribat a un altre pont, una passera sobre el Cabriel, on hem donat per acabada l'excursió iniciant el retorn pel mateix camí de l'anada.


ENTRADES RELACIONADES:
Pared de
Santillana, 2018
Torre Cabriel,
Via Botella, 1979
Escalada a la
Torre Negra,1979

PARTICIPANTSMagda i J. Rafel

MAPA:

BIBLIOGRAFIA:
  • Revista Desnivel, núm  170, desembre 2001. Article Contreras, tierra de aventura, de Manolo Pomares