dimecres, 14 de maig del 2025

Cresta del Cap de les Canals

Cresta del Cap de les Canals
Avui hem fet un recorregut molt singular, un itinerari de descoberta per un dels racons més solitaris de Montserrat. El Cap de les Canals, també anomenat Serra Llarga, és una cresta situada a l'extrem sudoest de Montserrat, sobre el Llobregat. El recorregut d'aquesta cresta és un conjunt de petites grimpades, passos vertiginosos, desgrimpades, ràpels i caminades panoràmiques. Un itinerari gairebé inèdit que ens ha fet gaudir d'una magnífica matinal montserratina.
Hem iniciat la caminada al costat de la masia de Ca n'Astruc Nou, seguint un camí senyalitzat com a GR. És el Camí del Forat, que puja aprofitant alguns trams equipats amb escales de formigó i baranes de ferro fins enllaçar amb el Camí de les Feixades que ve de la Cova del Salnitre. 
Abans d'arribar-hi, hem deixat el GR per agafar un altre camí històric i més petit: el Camí de les Canals. Aviat hem deixat aquest altre camí per pujar fins a la Font de les Guineus, on ens ha sorprès agradablement veure que la petita bassa quadrada estava totalment plena d'aigua clara. Al costat mateix de la font hi ha la Bauma de Bellasona, tancada amb un mur de pedres formant un petit refugi-bivac.
Des d'aquí hem iniciat una forta pujada en direcció a la cresta. Sense camí, hem anat guanyant alçada amb petites grimpades, buscant els millors passos. Sense massa problemes hem arribat a l'inici de la cresta, una terrassa panoràmica des d'on es veia tota la Vall del Llobregat fins al Mar.
Hem iniciat el recorregut de la cresta pujant pel fil de l'aresta, caminant en alguns trams i superant petits ressalts amb grimpades fàcils. També hem passat alguns estretaments de la cresta sobre els estimballs de la cara est de la cresta.
Després d'una estona de cavalcar per la cresta, hem arribat al punt més alt, el Cap de les Canals, un cim molt panoràmic. A partir d'aquí comença la part més escarpada de la cresta, amb diverses agulles que cal pujar amb curtes grimpades i baixar en ràpel. Hi ha un total de tres ràpels, el més llarg d'uns 8 metres, instal·lats amb parabolts i anelles o mallons.
És el tram més interessant de la cresta i també el més aeri, sense ser difícil, sempre amb grans vistes de la Vall del Llobregat i de les roques de la part alta de Montserrat. 
El tercer ràpel ens ha deixat al peu d'una agulla isolada. És l'Agulla de la Serra Llarga. Es pot evitar fàcilment vorejant-la per la part oest però nosaltres volíem fer la cresta integral i hem escalat l'agulleta per la seva aresta sud. No és massa difícil però sí delicada perquè la roca és descomposta, especialment en el tram final. Després hem baixat pel darrere amb una desgrimpada que tampoc era difícil però sí exposada.
Finalment hem arribat al cim de l'agulla 499c, que segons el mapa de l'Editorial Alpina és l'Orella de Llebre, encara que altres versions asseguren que l'Orella de Llebre és el conjunt de dues agulles situades més avall, en un marcat coll.
En aquest punt acaba la Cresta del Cap de les Canals però encara ens quedava feina per una estona. El pas següent era pujar l'agulla 499, anomenada Tron de l'Espasa, per la vessant est, la que mira a l'Orella de Llebre. No hi ha camí però des de l'Orella de Llebre hem vist unes canals que semblaven practicables.
Hem baixat al coll i, després de vorejar les dues agulles del coll, hem començat a explorar unes canals situades a la vessant nordest. Ha estat una dura lluita contra la vegetació i el fang que ens ha convençut que les canals no eren tan practicables com semblava.
Quan ja estàvem decidits a abandonar l'ascensió al Tron de l'Espasa i baixar directament a buscar el camí de tornada, hem fet un darrer intent per una canal més a l'esquerra. Després de superar un primer tram amb una grimpada per un diedre, hem vist que havíem encertat l'itinerari correcte. Pujant per canals fàcils i petites plaques de roca, hem arribat en pocs minuts al cim del Tron de l'Espasa.
En aquest cim hi havia antigament una espasa metàl·lica clavada a terra, que recordava la llegendària espasa Excalibur del rei Artur. Ja fa temps que aquella espasa va desaparèixer i ara hi ha una petita espasa de joguina.
Hem donat per acabada l'exploració, baixant pel camí de la via normal fins enllaçar amb l'ample camí que ve de l'ermita de Sant Miquel, per on hem baixat fins retrobar l'itinerari de pujada pel Camí del Forat per on hem retornat al punt de partida.
I aquí teniu el vídeo de l'activitat, que aquesta vegada és obra de la productora pròpia del Blog de Muntanya, Quercus Films.

ENTRADES RELACIONADES:
Itinerari de la
Falsa Foca, 2025
Serrat dels
Escolans, 2024
Ràpels Via
Làctea, 2023

dimecres, 7 de maig del 2025

Els ràpels de la Cadireta

Ràpels de la Cadireta
Hem tornat novament a Montserrat, aquesta vegada per fer una curta matinal. El pla inicial era repetir els ràpels de la Foradada, amb l'espectacular volat final, i després els ràpels de la Cadireta amb el seu flanqueig vertiginós.
La realitat ha estat diferent perquè aquesta nit ha estat plovent, com els dies anteriors, i l'accés als ràpels de la Foradada era complicat perquè tot estava mullat i enfangat. Hem preferit deixar aquesta part per un altre dia i anar directament a la segona part del recorregut, els ràpels de la Cadireta.
Hem començat flanquejant la roca per la vessant Est. La primera part l'hem fet caminant fins a un parabolt on hem muntat una reunió. Des d'allà hem fet el flanqueig, en dos trams, el primer fàcil i el segon també fàcil però vertiginós. Hem muntat un passamans per assegurar els passos.
Després del flanqueig hem iniciat els ràpels, tres en total. El primer baixa fins al collet entre el Serrat de la Foradada i la Cadireta. Els altres dos ràpels baixen per la canal oest.
Ha estat una activitat curta però intensa, sense massa dificultat però amb un ambient espectacular, amb un gran ambient montserratí.
I aquí teniu el vídeo d'aquesta activitat, que aquesta vegada ha estat produït per NONSTOP i cedit al Blog de Muntanya per als seus seguidors:

ENTRADES RELACIONADES:
La Foradada i La
Cadireta, 2024
Serrat de la
Foradada, 2017
El dron a la
Cadireta, 2016

dilluns, 5 de maig del 2025

Avenc dels Pouetons

Avenc dels Pouetons
L'Avenc dels Pouetons d'Agulles és la cavitat més interessant de Montserrat. Té una profunditat de 123 metres, una gran diversitat de passos i tècniques i molts racons de gran bellesa amb formacions de tota mena, petits llacs subterranis, grans sales i estrets passadissos.
Ja feia temps que volíem venir al Pouetons però mai havíem trobat el moment. A més, aquesta cavitat només es pot visitar entre maig i octubre, prèvia autorització del Patronat de la Muntanya de Montserrat, perquè està dintre dels límits del Parc Natural.
Avui, finalment, hem visitat l'Avenc dels Pouetons i hem recorregut gairebé tots els racons d'aquesta gran cavitat, arribant al punt de màxima profunditat, ocupat per un petit llac subterrani.
Hem iniciat l'aproximació des de Can Maçana, seguint el clàssic camí del Coll de Guirló, el Pas de la Portella i el Refugi Vicenç Barbé. L'avenc està molt a prop del refugi i aviat hem trobat la boca d'entrada.
El primer ràpel es fa des d'una antiga estaca de ferro clavada a la roca i baixa 32 metres fins a un replà al costat d'uns gorgs. Aviat hem comprovat que, tal com esperàvem, avui la cavitat estava ben viva, amb l'aigua regalimant per tot arreu i totes les basses plenes a vessar.
Des del replà hem fet el segon ràpel, de 16 metres, que és el més estètic de tot el recorregut perquè baixa al costat d'una gran colada coneguda amb el nom de Llengua de Gat. Hem tingut una petita sorpresa: el ràpel estava equipat amb una corda fixa que semblava molt nova. Fins i tot tenia instal·lat un desviador. 
Hem seguit per una estreta xemeneia, grimpant amb l'ajut d'unes cordes fixes, per arribar al tercer ràpel, de 8 metres. Grimpant i desgrimpant per un passadís entre blocs, hem arribat al Pou de la Biga, un ràpel amb nom propi que baixa 25 metres fins a una gran sala amb un caos de blocs on hi ha una bassa petita però amb moltes formacions, coneguda com Bassal de les Pinyes. 
Després de superar un pas estret i diversos ressalts, hem arribat a l'inici d'una vertical on hi ha els tres ràpels finals, de 11, 20 y 14 metres. L'últim ràpel acaba en una petita bassa, que marca el final de la cavitat i el seu punt de màxima profunditat, 123 metres. 
La bassa final, que normalment té poca aigua, avui era una bona banyera i calia fer un pèndol per arribar a un replanet arran de l'aigua on hem donat per acabada l'exploració dels Pouetons. 
Encara ens quedava la remuntada, llarga i dura, superant els set ràpels per sortir a l'exterior on ens esperava un bon xàfec. La pluja ha durat poc i hem pogut baixar fins a Can Maçana sense remullar-nos massa i mlt satisfets per haver visitat finalment l'Avens dels Pouetons de les Agulles.
I aquí teniu el vídeo d'aquesta activitat, que ha estat produït per Quercus Films, la productora pròpia del Blog de Muntanya, amb la col·laboració de NONSTOP.

ENTRADES RELACIONADES:
Avenc de
Castellsapera, 2024
Avenc de la
Codoleda, 2023
Pou de la
Portella, 2015

dijous, 1 de maig del 2025

Clot del Boixar i Coma dels Naps

Clot del Boixar
Fa un mes, vam baixar per la Canal del Boixar, una canal montserratina equipada per fer un descens de barranquisme. És una activitat fàcil perquè la major part del descens es fa desgrimpant i només hi ha tres ràpels, el més llarg d'uns 15 metres.
Mentre baixàvem  pel Boixar vam veure que els passos clau de la canal estaven equipats amb cordes de nusos, de manera que era possible recórrer aquest canal de pujada, utilitzant les cordes fixes per remuntar els ressalts més drets.
Avui hem tornat al Clot del Boixar amb la intenció de recórrer la canal en sentit ascendent i després baixar-la novament. A més, hem afegit una variant, ja que hem pujat fins al Pas dels Ferros, a la Coma dels Naps, per fer una mica més llarga l'excursió.
Hem fet aquesta activitat en sessió de tarda, sortint de casa després de dinar i aprofitant que ara, amb la primavera avançada, hi ha moltes hores de llum i l'activitat no és massa llarga.
Hem sortit del Bruc seguint el camí de la Cova del Cabrit però quan hem arribat a la bifurcació on hi ha una bassa, hem deixat aquell camí per agafar la direcció de la Cova del Boixar, on hem arribat en pocs minuts. Hi ha un refugi lliure, que aprofita la protecció de la cavitat i és utilitzat per alguns escaladors. Aquí vam acabar fa un mes el descens de la canal i aquí mateix hem començat la remuntada. 
El ràpel final  no es pot remuntar però un camí que surt de la mateixa cova ens ha portat fins al congost situat a sobre mateix del ràpel. Després hem iniciat la remuntada, remuntant els ressalts que anàvem trobant. El pas més defícil és la remuntada del segon ràpel, dividit en dos trams, que cal superar amb tècnica d'oposició i amb l'ajut de les cordes de nusos. 
Les altres remuntades ja no presenten tanta dificultat i ha estat una agradable grimpada per la solitària canal montserratina fins arribar al Camí del Cabrit, que marca l'inici de la Canal del Boixar.
Com que era aviat, hem decidit allargar una mica més l'activitat pujant per la Coma dels Naps fins al Pas dels Ferros, on hi ha també uns passos equipats. Aquí hem tingut una agradable sorpresa perquè el primer ressalt que hem trobat, on la darrera vegada que vam venir hi havia un tram de corda podrida i una branca seca lligada al final, hi ha una corda nova, de color groc, que facilita el pas i li dona seguretat.
Hem remuntat fins al peu del gorg foradat, on hi ha una altra corda de nusos que permet pujar per una canal secundària fins a la capçalera del ràpel del Pas dels Ferros.
A partir d'aquest punt hem iniciat el descens, primer del sector final de la Coma dels Naps i després pel Clot del Boixar, amb un total de 5 ràpels però sense cap complicació.
I aquí teniu el vídeo d'aquesta activitat, que aquesta vegada ha estat produït per NONSTOP i cedit al Blog de Muntanya per als seus seguidors:

ENTRADES RELACIONADES:
Clot del
Boixar, 2025
La Falsa
Foca, 2025
Coma dels
Naps, 2013