dijous, 25 de juliol del 2013

Ascensió al Mont Blanc (4.810 m)

Mont Blanc
A dos quarts de dues de la matinada ha sonat el despertador en el refugi de l'Aiguille de Goûter i tothom s'ha posat en marxa. Hem recollit les coses i hem començat a preparar el material mentre fèiem temps per a l'esmorzar, que aquí es dóna a les 2'00 AM. Després d'un simulacre d'esmorzar hem baixat a la sala de material per equipar-nos. Allà hi havia un petit caos, amb els cent habitants del refugi equipant-se a la vegada amb grampons, cordes, piolets... El dia estava anunciat com a molt bo però a fora una densa boira ho tapava tot i feia vent. Faltava ben poc per a les 3 quan finalment hem sortit en direcció al cim. Enmig de la foscor i la densa boira, hem anat seguint la traça amb l'ajut dels frontals. Al poc de sortir en Joan G es trobava malament i ha decidir abandonar, tornant al refugi. Els altres hem seguit amunt en la negra nit. Poc abans d'arribar al refugi Vallot la boira s'ha anat esvaint i a l'horitzó s'ha començat a veure la llum de l'albada. Hem fet una curta parada al costat del refugi per menjar ganyips i beure una mica mentre el vent, ara fort, ens feia patir pel resultat de l'ascensió. Aquí comencen les dificultats, ja que el llom de la muntanya es fa més dret i es converteix en una fina aresta de neu. Per sort, a mesura que anàvem pujant el vent ha anat afluixant i en el sector decissiu ja no era tan fort i només bufava a estones. Ben aviat hem gaudit de l'espectacle de veure sortir en sol des de l'aresta de les Bosses; sentíem el cim ben a prop i sabíem que ja no s'ens escaparia. Finalment, a les 7'07 hem arribat al cim del Mont Blanc (4.810 m). El mar de núvols no ens deixava veure tot el que normalment es veu des d'aquí però l'espectacle era igualment impressionant. Al fons el veia el cim del Cerví per sobre dels nuvols i també les diverses puntes del Mont Rosa. Hem fet les fotos de cim i també una panoràmica circular:

He recordat la meva primera ascensió al Mont Blanc l'any 1976 amb en Ramon, amb mal temps i molt fred i també aquell telegrama que vaig enviar a la meva germana des de la Poste de Chamonix l'endemà de l'ascensió. Hem estat uns 20 minuts al cim abans d'iniciar el descens. Seguint el mateix camí de pujada hem arribat novament al costat del refugi Vallot i hem seguit el descens després de menjar una mica. Hem baixat al Col du Dôme; des d'aquí cal remuntar una mica i passar a prop del cim de la Dôme de Goûter. Nosaltres no ens hem donat per satisfets i hem deixat la traça del camí per pujar fins al cim de la Dôme de Goûter (4.304 m) un quatremil infravalorat a causa d'estar al costat del rei dels Alps però que es mereix una visita. Al gran altiplà del cim hem fet unes quantes fotos i una panoràmica circular:

Des d'aquí es veia perfectament l'itinerari de pujada; l'aresta de les Bosses es veia impressionant. Hem baixat una mica fins trobar la traça, que sense cap dificultat ens ha retornat al refugi de l'Aiguille de Goûter. Hem arribat a les 10 al refugi; hem recollit el material i hem iniciat el llarg descens fins al Nid d'Aigle on, després d'esperar una bona estona, hem agafat el tren que ens ha baixat a Saint Gervais. Al vespre hem anat a celebrar l'exit amb una fondue savoyarde a un restaurant d'Argentière.
Aquí teniu la pel·lícula de la jornada, cedida per Mountain Films  per a tots els seguidors del blog.



dimecres, 24 de juliol del 2013

Ascensió a l'Aiguille de Goûter (3.863 m)

Aiguille de Goûter
La segona etapa de l'aproximació al Mont Blanc és la pujada al refugi de l'Aiguille de Goûter, un dels refugis més alts dels Alps, situat a més de 3.800 metres d'altitud. Pero aquesta etapa no és només la típica aproximació a un refugi sinó que es tracta d'una ascensió d'una certa categoria, ja que el refugi està situat al costat del cim de l'Aiguille de Goûter i per arribar-hi cal superar un esperó rocós molt dret i travessar un corredor de neu molt perillós que algú anomena la bolera perquè cauen pedres contínuament, de manera que els alpinistes que travessen el corredor són com bitlles amenaçades contínuament per les boles. Hem esmorzat al refugi de Tête Rousse, un esmorzar minimalista a base de pa sec i cafè purgant a preu de buffet lliure al Ritz, i hem sortit en direcció a Goûter. Amb els grapons als peus hem començat superant una gran pala de neu fins a sobre un esperó que ens ha portat directament al pas del corredor. Quan vaig pujar el Mont Blanc per primera vegada, ara fa 37 anys, no hi havia internet i per buscar la informació necessària per fer l'ascensió vam anar a la biblioteca del CEC. Com altres vegades havíem fet, vam posar cara de soci del CEC i ens vam colar a la biblioteca. La guia francesa era molt explícita en la descripció d'aquest pas: és el lloc més mortal dels Alps. Efectivament, per aquí passa molta gent i baixen moltes pedres, de manera que la probabilitat que les trajectòries tinguin punts en comú simultanis és relativament alta... Fins i tot quan vam passar per aquí l'any 1976 vam veure un accident que va acabar sense conseqüències però que podria haver estat greu: uns italians van passar sense assegurar i sense grampons. Un d'ells va relliscar i va caure avall; per sort es va poder aturar amb el piolet però va quedar penjat sobre el tobogan gelat agafat del piolet i el vam haver d'ajudar a sortir d'quella situació tan incòmoda. Avui hi havia menys neu que en aquella ocasió però pel mig del corredor baixava un torrent i, de tant en tant, alguna pedra. Hi ha un cable de seguretat per travessar el pas, de manera que ens hem assegurat i hem passat sense més problemes. A l'altra banda comença l'escalada, fàcil però amb alguns passos precaris, encara que en els sectors crítics uns cables d'acer donen confiança i seguretat als alpinistes. Finalment hem arribat a dalt de la cinglera, just en el punt on hi ha el refugi vell, ara tancat i barrat. Pocs metres més enllà hi ha el nou refugi, un edifici de disseny futurista que seria dels millors dels Alps si no fos pel petit detall sense importància que no hi ha aigua i cal comprar-la a preu de Rioja gran reserva. Només ens quedaven uns metres per arribar al refugi però abans volíem fer cim, de manera que hem seguit per la petita cresta fins arribar al cim de l'Aiguille de Goûter (3.863 m). Hem fet les fotos de cim i hem baixat al refugi donant per acabada l'etapa d'avui.
Aquí tenim el vídeo realitzat per Edicions JGB amb una crònica de l'aproximació al Mont Blanc. En Joan no va poder arribar al cim però ha fet aquesta pel·lícula amb les escenes prèvies a l'atac final al cim i amb un guió que inclou reflexions i vivències d'aquests dies passats als Alps: