dissabte, 20 de juny del 2020

Barranc de l'Olla de la Mel

Barranc de l'Olla de la Mel
El barranc de l'Olla de la Mel és una escletxa profunda excavada per l'aigua en els cingles que es depengen de la carena principal de la Serra del Cadí sobre el Santuari del Gresolet. És un barranc sec però té cert interès pel seu caràctes encaixonat i la solitud del paratge, sotmès a la regulació del parc natural del Cadí-Moixeró.
En realitat volíem fer un barranc aquàtic però les pluges que han caigut durant la setmana han fet que els rius baixin crescuts i hem optat per la solució més prudent de baixar un barranc sec. El centre d'operacions és el Santuari-refugi del Gresolet, on hem arribar de bon matí. Una mica més enllà hem deixat un dels cotxes i amb l'altre cotxe hem pujat fins al Coll de la Balma i encara hem seguit una mica més per una pista fins ben a prop de l'inici del barranc.
L'aproximació, amb la maniobra de cotxes, és curta i relativament fàcil, tot i que no hi ha camí definit i cal buscar l'inici del barranc utilitzant una mica la intuïció i molt el GPS.  Finalment hem arribat a la capçalera del barranc, ens hem equipat i hem iniciat el descens. Hi ha 8 ràpels de longituds diverses, tot i que alguns es poden agrupar i altres es poden fraccionar. Les instal·lacions són bones excepte un dels ràpels, muntat sobre un pitó, que potser es pot evitar agrupant-lo amb l'anterior.
Hem baixat sense problemes en un entorn singular passant per sota del característic pont de pedra, el punt més característic del descens, fins al darrer ràpel, de 50 metres. Aquí hem trobat que a uns 10 metres de l'inici hi ha una còmoda plataforma amb una bona instal·lació que ens permet fraccionar el ràpel facilitant la recuperació de les cordes.
Finalment hem arribat al final, satisfets per l'activitat realitzada i per la bellesa de l'entorn, encara que el descens se'ns ha fet una mica curt.
Des del final del barranc, novament sense camí, hem anat baixat fins trobar el camí antic del Coll de la Bauma per on hem baixant fins al Gresolet. Els conductors han anat a recuperar el cotxe que havíem deixat a dalt i hem dinat a la zona de picnic del Gresolet donant per acabada la primera jornada barranquista de la temporada.
I aquí teniu la pel·lícula d'aquesta activitat. Ha estat produïda per Mountain Films i cedida per a tots els seguidors del blog.


ENTRADES RELACIONADES:
Cresta dels
Cabirols, 2019
GR107: Gósol-
Bagà, 2014
Pedraforca, via
Estasen, 1975

PARTICIPANTS

Joan C. - Luis - Pablo - Toni - J. Rafel

MAPA


EL PERMÍS:
El barranc de l'Olla de la Mel està situat dintre dels límits del Parc Natural del Cadí-Moixeró. Per aquest motiu el seu descens va estar prohibit durant anys. Ara, després d'unes negociacions entre la Federació d'Espeleologia i les autoritats del Parc Natural, es permet el descens d'aquest barranc però amb certes limitacions pel que fa a la freqüència (màxim un descens al mes) i el nombre d'integrants dels grups (màxim 8 persones). A més, cal demanar autorització prèvia a través del portal de tràmits de la Generalitat. 
Nosaltres, que som més legals que l'Aranzadi, vam demanar aquesta autorització omplint un formulari amb totes les dades que ens van demanar. Val a dir que la resposta va ser ràpida i ens van autoritzar l'activitat sense problemes. Fins i tot, amb una generositat extraordinària, el document d'autorització que ens van donar ens permet fer fotos i vídeo durant el descens, sempre que no sigui amb finalitat comercial. Aquí teniu l'AUTORITZACIÓ