diumenge, 23 de juny del 2019

Gra de Fajol (2.714 m) per l'Esperó NE

Gra de Fajol
L'espero NE del Gra de Fajol és una cresta de grimpada relativament fàcil que ens ofereix una manera alternativa de pujar a un cim tan popular con és el Gra de Fajol. Tot i que és una via d'escalada, amb una mica d'habilitat i si no ens espanta veure la timba, es pot fer sense corda. Nosaltres portàvem la corda i material d'escalada per si calia assegurar algun pas però no l'hem fet servir. És una grimpada relativament fàcil, amb una roca molt bona i amb abundància de preses.
Hem deixat el cotxe ben a prop de l'estació d'esquí de Vallter, on comença el camí del refugi d'Ull de Ter. Hem pujat fins al refugi però no ens hi hem aturat; hem seguit pel camí del Coll de la Marrana però poc després hem deixat aquest camí per dirigir-nos directament a l'inici de l'esperó, molt visible.
Hem començat a grimpar i aviat hem comprovat que la roca era inmillorable, compacta i amb moltes preses.
Hem anat pujat, superant les petites dificultats, fins que hem arribat al cim del Gra de Fajol (2.708 m). Hi havia molta gent perquè per la via normal del Coll de la Marrana és un cim d'accés fàcil. Hem menjat una mica contemplant el panorama i fent fotos, a més d'unes imatges de dron. No hem fet panoràmica circular perquè ja la vam fer en la nostra darrera ascensió a aquest cim.
Des d'aquí es pot baixar fàcilment per la via normal però com que era molt aviat (hem arribat al cim a les 10:25) hem pensat en arrodonir la jornada amb una seguona ascensió: el Gra de Fajol Petit. Des del cim es veia ben proper, uns 150 metres per sota nostre. Hem baixat per un corriol desdibuixat fins al coll i hem completat els darrers metres d'ascensió fins al Gra de Fajol Petit (2.563 m). Tot i ser un cim secundari, ens ha ofert nous panorames, especialmet una bona vista de la cara est del Gra de Fajol i de l'esperó per on havíem pujat. Hem fet una panoràmica circular:

La baixada fins al punt de partida l'hem fet directament per un llom amb algunes traces d'un corriol desdibuixat i alguna fita però pràcticament sense camí. No ha estat difícil però sí una mica incòmode, especialemnt per les pedreres inestables, però aviat hem arribat al punt de partida donant per acabada l'activitat d'avui.
I aquí teniu la pel·lícula de la jornada. Ha estat produïda per Mountain Films i cedida per a tots els seguidors del blog:




ENTRADES RELACIONADES:
Gra de Fajol
amb esquís, 2015
Escalada al Gra
de Fajol, 1981
Agulla de la
Xemeneia, 1976

PARTICIPANTS:

Joan C., J. Rafel

DESNIVELL: 800 m
RECORREGUT: 5 km
HORARI: 4 h 15
    MAPA:


    PANORÀMICA:


    VOLS CIRCULARS: