dissabte, 20 d’abril del 2019

La Cova del Tabac

Cova del Tabac
La cova del Tabac és una de les coves més conegudes de Catalunya. Es troba  a la Serra del Mont-Roig, en el terme de Camarasa. Té un recorregut de gairebé 200 metres però no té dificultat tècnica, de manera que pot ser recorreguda per qualsevol excursionista amb una mica d'habilitat per fer petites grimpades entre les roques.
Jo ja havia visitat la Cova del Tabac en tres ocasions anteriors, encara que han passat més de 30 anys des de la meva darrera visita a aquesta cova. Avui he retornat a la cova del Tabac acompanyat per la família. Per als nens, l'excursió amb els passos equipats i la grandiositat de la cova ha estat una gran experiència.
Ara és molt diferent que quan vaig venir la primera vegada: el camí està senyalitzat i s'han equipat alguns passos amb cadenes i esglaons d'acer. També l'accés a la cova que abans era lliure ara està limitat. Una tanca metàl·lica priva l'accés a la cova i no s'hi pot entrar sense permís (sembla ser que cal demanar les claus a l'Ajuntament de Camarasa). Nosaltres hem tingut sort: hi havia un equip d'arqueòlegs fent excavacions i ens han deixat entrar; fins i tot ens han explicat coses de la cova.
El punt de partida és la presa del pantà de Camarasa. En un extrem del mur de la presa hi ha un rètol i comença el camí ben marcat que porta a la cova. El camí voreja una mica el pantà però després gira i comença a enfilar-se cap al cingle. Més amunt hem trobat alguns passos equipats però sense massa dificultat i finalment hem arribat a la Cova del Tabac.
La boca de la cova és molt gran i per dintre la galeria té una alçada considerable. Hem recorregut tota la cova, que té una única galeria, fins arribar al punt més singular de la Cova del Tabac: la Sagristia. Es tracta d'una curta gatera que porta a una petita sala que rep aquest nom. És curiosa aquesta petita sala perquè contrasta amb la grandiositat de la galeria principal. Dintre de la Sagristia hi ha un llibre de signatures, on hem signat tots.
Hem esmorzat a la sortida de la cova. Feia un dia primaveral i des d'aquí teníen una bona vista de Camarasa i el Segre. Després d'esmorzar hem baixat seguint el mateix camí de la pujada fins retornar al punt de partida. Finalment, ja en cotxe, hem completat la jornada matinal amb un magnífic dinar al restaurant Can Quel de Fontllonga
I aquí teniu un petit vídeo amb algunes escenes d'aquesta excursió:




ENTRADES RELACIONADES:
Cova del
Tabac, 1987
Cova del
Tabac, 1985
Cova del
Tabac, 1982

PARTICIPANTS

Juan, Maria, Mariona, Jan, J. Rafel

DESNIVELL: 310 m
RECORREGUT: 5 km
HORARI: 3 h 30 (pujar i baixar)
BIBLIOGRAFIA: 
TOPO:

MAPA: