diumenge, 18 de desembre del 2016

Ascensió al Pic de la Carbassa (2.738 m)

El Pic de la Carbassa és un clàssic de l'esquí de muntanya a la Cerdanya. Tot i que no és el més alt ni té les millors pales esquiables, es fa sovint amb esquís quan hi ha força neu. Nosaltres ho vam intentar fa un parell d'anys però en aquella ocasió el mal temps ens va portar a desistir de l'intent. Avui hem tornat al poble de Talltendre decidits a fer aquest cim en un dia de molt bon temps. No és la millor època de l'any perquè hi ha poca neu per fer aquesta ascensió amb esquís però, per altra banda, la neu dificulta bastant la progressió quan es va a peu. Avui erem cinc excursionistes, dels quals tres anaven amb raquetes de neu i dos a anàvem a peu. Hem sortit de casa de matinada i a bona hora ja estàvem a Talltendre preparant-nos per a l'ascensió. Hem sortit del poble per un bon camí i amb un ambient molt fred però ben aviat ens han arribat els primers raigs de sol, que ja no ens ha deixat en tot el dia. L'ascensió a la Carabassa es caracteritza per una llarguíssima carena que cal recórrer per arribar al cim, que no és més que un bony d'aquesta mateixa carena que porta més enllà fins al Bony Manyer. El camí voreja el primer ressalt d'aquesta carena, sobre el poble, i va a buscar el Collet de Coma de Fornos a 2.222 m. Des d'aquí l'ascensió és una llarga cavalcada per una carena panoràmica. Des del coll hem pujat un primer bony de la carena, arribant al Tossal de l'Amorriador (2.299 m). És un cim insignificant, amb prominència zero però guarnit amb el característic cilindre de formigó dels vèrtexs geodèsics. Aquí començava a haver-hi neu contínua, encara que amb força trams pedregosos. Els tennistes han posat raquetes mentre la infanteria obria traça per la llarga carena. Ha estat un llarg trajecte per la carena, una mica pesat però compensat pels magnífics panorames que ens oferia la Cerdanya en un dia ple de llum. Es veia tota la plana de la Cerdanya amb el Puigmal i el Canigó al fons i, per l'altra banda, les muntanyes més properes de la carena fronterera amb Andorra. Finalment hem arribat al cim del Puig de la Carabassa (2.738 m). És un cim molt poc marcat; en realitat és un gran altiplà i el cim està marcat amb una gran fita de pedres i el senyal del vèrtex geodèsic. Fins i tot, segons el mapa, el punt més alt no és aquest sinó un altre bony una mica més enllà que té quatre metres més. Feia un vent gelat, de manera que no ens hem esntretingut molt. Hem fet quatre fotos de cim i la panoràmica circular:

Després només quedava la tornada pel mateix camí, retornant a Talltendre. Aquí hem trobat a faltar els esquís, que ens haurien fet gaudir d'un parell de pales però hem arribat a la conclusió que la possible esquiada d'aquestes dues pales no hauria justificat l'esforç de carregar els esquís a l'esquena més de la meitat del trajecte.
I aquí teniu la pel·lícula de la jornada. Ha estat produïda per Edicions JGB amb la col·laboració d'Abueling Films:




ENTRADES RELACIONADES:

CBH: Bellver -
Guils, 2015
Intent a la 
Carbassa, 2014
Tossal Bovinar
esquís, 2010

ASSISTENTS:  Albert - Joan G. - Merche - Pablo - J. Rafel
DESNIVELL: +1.215 m
RECORREGUT: 20'32 km.
HORARI TOTAL: 8 h 46 min; aturats: 2 h 52 min
MÉS FOTOS: àlbum d'en Joan Guirao
PANORÀMICA DEL TOSSAL DE L'AMORRIADOR:


5 comentaris:

Anònim ha dit...

¿El pájaro loco no vuela con frío?

Blog de Muntanya ha dit...

Pues el pájaro cuerdo voló. No solo voló sino que lo hizo con elegancia y pericia. En el apartado "MÉS INFORMACIÓ" de la entrada tienes los enlaces a los registros de la caja negra en los tres vuelos principales. Merece destacarse el vuelo que realizó en la mismísima cumbre, partiendo de 2.738 m. En este vuelo, a pesar de que hacía un viento bastante fuerte y además helado, voló con elegancia y llegó a casi 120 metros de altitud, de manera que por poco no hace un 3.000.
La imágenes de los vuelos aparecerán en la película cuando esté acabada.

Blog de Muntanya ha dit...

Bueno, pues ya está publicado el vídeo. ¡ A disfrutarlo ! Fijaos en las tomas del dron. Esta vez han quedado muy bien.

Anònim ha dit...

Por tocar un poco els collons:
¿Carbassa o Carabassa? En 2014 era Carabassa y en 2016 Carbassa...

Blog de Muntanya ha dit...

Pues el nombre geogràfico que consta en los mapas es Carbassa y por tanto éste es el corecto aunque en catalán carbassa y carabassa son sinónimos. Puedes verlo aquí:

https://ca.wikipedia.org/wiki/Carabassa

Verás que el artículo que la wikipedia dedica al término carabassa empieza citando al sinónimo: empieza así: "carabassa o carbassa ...."

Por cierto, no deberías discutir conmigo sobre el tema de las calabazas. Ya sabes que en los años, ya lejanos, en los que ejercía como docente repartí centenares, si no miles, de estas simpáticas cucurbitáceas. Soy experto en este tema.