dissabte, 17 de gener del 2015

Camí dels Bons Homes: Bagà - Bellver

Coll del Pendís
Quarta etapa del Camí dels Bons Homes. Una etapa d'altura amb la que hem saltat per sobre de la serra del Cadí-Moixeró per entrar a la plana de la Cerdanya. Ahir va estar nevant pels Pirineus, de manera que avui hi havia la possibilitat de trobar neu pel camí i fins i tot que la neu ens compliqués molt l'excursió. No ha estat així; en el nostre camí només hem trobat una enfarinada i únicament en el tram del coll del Pendís hi havia una mica més de neu però en cap moment ens ha complicat les coses sinó que, al contrari, l'enfarinada ha fet ressaltar un panorama magnífic. Hem arribat en autocar a Bagà i ja ens esperaven al restaurant La Pineda amb la cafetera en marxa per servir-nos un cafè amb llet que ens permetés sortir una mica més calents en aquesta freda matinada. La ruta comença amb un tram de 4 km per la carretera del Coll de Pal fins que, ben a prop del poblet de Grèixer, cal deixar la carretera per començar a enfilar-se pel camí del coll del Pendís. Ben aviat hem vist que avui el dia era magnífic; molt fred però amb una llum radiant que feia ressaltar les muntanyes nevades que ens envoltaven. El camí puja pel bosc amb un pendent regular que ens ha fet guanyar desnivell molt ràpidament sense massa esforç. En els revolts del camí, quan els arbres ens ho permetien, hem pogut veure les Penyes Altes del Moixeró amb el seu gran espadat per sobre nostre. També hem vist la Tossa d'Alp i el Comabona, tot nevat. Hem arribat al coll d'Escriu i ens hem aturat a esmorzar aprofitant el sol que ja començava a escalfar una mica. Des del coll d'Escriu cal baixar una mica per un camí força dret fins a la masia del mateix nom, des d'on comencem a remuntar novament fins al refugi Sant Jordi, tancat i barrat. A partir d'aquí la neu tenia ja un cert gruix però no superava mai els 5 cm, de manera que no ens ha complicat gens l'excursió. Hem arribat al Coll del Pendís (1.780 m), punt culminant de la nostra travessia. Hem fet la foto de grup i hem iniciat el descens per la vessant de la Cerdanya. El camí, ben nevat, ens ha portat en pocs minuts al refugi dels Cortals d'Ingla, també tancat i barrat. El lloc és perfecte per dinar, amb bancs, taules i una vista espectacular sobre les muntanyes de la Cerdanya. Hem dinat contemplant el panorama i aprofitant el sol que escalfava una mica l'ambient fred d'aquestes muntanyes. Des dels Cortals d'Ingla hi ha dues possibilitats per arribar a Bellver: el camí que baixa pel Serrat de la Devesa i la pista de la Vall d'Ingla. Hem optat per baixar per la pista, més curta que el camí alternatiu, baixant al fons de la Vall d'Ingla i seguint-la fins que desemboca a la plana de la Cerdanya. Hem passat al costat de l'església de Sant Serni de Coborriu i pel poblet de Talló abans d'arribar a Bellver de Cerdanya on ens esperava l'autocar per retornar-nos a casa.


ENTRADES RELACIONADES:
Camí dels Collets
del Cadí, 2013
Ascensió al 
Comabona, 2012
Penyes Altes del
Moixeró, 2012

2 comentaris:

Jaume ha dit...

Com sempre brillant reportatge on l'alegria dels companys s'encomana. Observo que a les darreres etapes moltes fotos les fas des de la cua del grup.
Pregunto, què em vols prendre l'exclussiva d'aquestes fotos?.
Encara avui parlem d'aquesta preciosa etapa.
Jaume

Blog de Muntanya ha dit...

Doncs faig les fotos des de la cua del grup perquè, seguint les instruccions de la Cap d'Expedició, a mi em toca de de cotxe escombra per evitar que algun fotògraf distret s'equivoqui de camí.