dissabte, 21 de juny del 2014

La Gran Diagonal i les Costes d'en Dou

Costes d'en Dou
El Pollegó Inferior del Pedraforca és un cim marginat. Els caps de setmana d'estiu el seu germà gran, el Pollegó Superior, és visitat per centenars d'excursionistes de tota mena mentre el Pollegó Inferior resta solitari i només el visten alguns escaladors i els col·leccionistes de cims. Suposo que el motiu de la marginació del Pollegó inferior és precisament el fet que, en ser inferior, té alguns metres menys que el Superior. També té el problema afegit que des de l'Enforcadura no hi ha un accés fàcil sinó únicament diverses vies d'escalada.
Avui he tornat novament a aquest cim, que ja havia pujat en cinc ocasions per diverses vies d'escalada, per un itinerari singular i molt atractiu. La Gran Diagonal és un camí amb alguns petits passos d'escalada que puja per la vessant sud del Pollegó evitant, a través d'una àmplia cornisa que puja en diagonal, la gran paret sud totalment vertical. Hem deixat el cotxe a mig camí de la pista que porta al Coll de Jou i hem iniciat la pujada pel camí del Prat de Reo. Poc abans d'arribar-hi, quan ja estàvem a l'alçada del peu de la peret sud, hem deixat el camí principal seguint un caminet de flanc que ens ha portat al peu de la paret, on comença la Gran Diagonal. Hem esmorzat abans d'iniciar pròpiament l'ascensió i ens hem començat a enfilar per la Gran Diagonal. No hi ha camí sinó que cal buscar, amb una mica d'intuïció, els passos més fàcils. En el punt més delicat, un petit mur estriat, una cadena ens ajuda a superar el pas. Acabada la diagonal, girem a la dreta per una àmplia canal en direcció al cim. La pujada no presenta dificultats importants fins que arribem a una canaleta, ja gairebé a dalt, que les ressenyes cataloguen de tercer grau. Ens hem encordat i hem superat fàcilment el pas, que no tenia gaire complicació. Finalment hem arribat, ja caminant, fins al cim del Pollegó Inferior (2.436 m). Hi havia calitxa i no es veia nítidament el panorama però sí que es veien, al davant mateix, l'Enforcadura i el Pollegó Superior, amb molta gent. Hem fet les fotos del cim i una panoràmica circular:

Per baixar hem triat un itinerari també singular: les Costes d'en Dou. La baixada normal del Pollegó Inferior, la que utilitzen normalment els escaladors, és en ràpel fins a l'Enforcadura però també hi ha un camí que baixa pel vessant que mira a Saldes. Des del mateix cim, unes fites i marques de pintura de color verd ens han guiat en la direcció correcta. El camí de les Costes d'en Dou és fàcil i està ben marcat, encara que en algun tram es desdibuixa una mica. Al final va a parar al camí de l'Enforcadura, poc abans de l'inici del camí transversal que porta al Refugi Lluís Estasen. Hem tirat avall i, seguint el PR que porta a Gósol, hem tancat l'itinerari circular arribant directament al punt on havíem deixat el cotxe.
Aquí teniu el vídeo, cedit per Edicions JGB per a tots els seguidors del blog. 



ENTRADES RELACIONADES:
Pedraforca: via
Estasen, 2009
Pollegó Inferior
Pany-Haus, 1978
Pollegó Inferior
via Font, 1976

6 comentaris:

Unknown ha dit...

Quina envidia companys! Ya queda menos para retornar a la libertad...

Blog de Muntanya ha dit...

A ver si te apuntas a la próxima. ¿qué tal por Escandinavia?

Anònim ha dit...

Igualito que los del BOE durante Agosto: aprovechando para hacer de tapadillo lo más interesante...

Blog de Muntanya ha dit...

¿ De tapadillo ? Pero si entre el blog y el twitter no hay detalle que no se publique. Por cierto, ¿te has fijado en mi camiseta?

PD: ve dándole al piolet con la piedra de afilar para el Feixant... Ya está hecha la reserva para el refugio.

Anònim ha dit...

¿Y nos vas a obligar a los seguidores del blog a llevar la camiseta oficial con el logo?

Blog de Muntanya ha dit...

Pues la podéis llevar, previo pago de las tasas correspondientes.