diumenge, 13 d’octubre de 2013

Cautiecho inferior i Estrechos del Balces

Cautiecho
Hem esmorzat de bon matí a l'alberg Casa Atuel de Bierge i ens hem posat en marxa sense perdre temps, ja que ens esperava una llarga jornada d'activitat barranquista a Guara. Després de tants anys de venir a Guara, gairebé no ens queda cap barranc per fer, si més no dels principals, però avui hem programat un descens inèdit. El Barranco Cautiecho, també anomenat "de las Capillas" no és aquàtic sinó més aviat tècnic i té en el seu recorregut un ràpel que algunes guies cataloguen com dels més bonics de tota la serra. Fins i tot, el descens d'aquest barranc, fins ara ignorat per nosaltres, apareix en el llibre "50 barrancos del Pirineo. Los descensos más bellos". El barranc té dos sectors clarament diferenciats, superior i inferior, i aquest segon és el que té més interès. La nostra proposta era encadenar el descens del Cautiecho amb el recorregut dels Estrechos del Balces, un llarg recorregut pel llit del riu Isuala fins al Puente de Alberuela. Per això hem optat per fer únicament la part inferior del Cautiecho, amb el seu característic ràpel de 40 metres. Hem deixat un cotxe al Puente de Alberuela i l'altre a l'aparcament de Cueva Cabrito. L'aproximació al Cautiecho és llarga, encara que nosaltres hem fet la versió curta. Cal baixar fins al riu Isuala pel mateix camí que vam prendre en la nostra darrera visita a Guara per tornar del barranc Alborceral i despré remuntar uns metres el riu Isuala fins trobar un caminet marcat amb fites que ens porta fins al pont de Cautiecho on hem iniciat el descens. Un curt ràpel des del pont ens ha deixat al llit del barranc. Un parell de ressalts més ens han portat fins al ràppel de 40 metres, d'una verticalitat gairebé absoluta. El ràppel baixa per una canal ombrívola amb verdet, en un ambient màgic. És cert: és un dels ràppels més espectaculars que hem fet a Guara, gairebé del mateix nivell que el de La Cocineta, el de La Portiacha o el del Barranco de Otín. Superat el pas només ens quedaven uns passadissos tortuosos, típics dels barrancs de conglomerat, per arribar al riu Isuala. Hem menjat una mica abans de començar la segona part de la jornada: els Estrechos del Balces, un engorjat quilomètric, sense dificultat tècnica però molt aquàtic, que ja havíem fet fa molts anys. Avui baixava força aigua, més que quan vam remuntar un tram d'aquest riu tornant del barranc de Alborceral, ara fa tres setmanes, de manera que el descens ha estat molt aquàtic. Hi ha tres o quatre sectors força llargs que cal passar nedant i una llarga caminada per dintre de l'aigua però finalment hem arribat al Puente de Alberuela donant per acabada la jornada barranquista.
Aquí teniu la pel·licula de la jornada, cedida per Edicions JGB per a tots els seguidors del blog. ENTRADES RELACIONADES:
Barranco de
Alborceral 2013
Oscuros del Balces
i Bco. Fondo 2011
Estrechos del
Balces 1986

2 comentaris:

Eduard Lorente Guiñón ha dit...

Ja deia jo que em sonaven les vostres cares. Som els que estavem al parking de cueva cabrito quan vareu arribar després de fer el barranc.
Bones fotos.

PD: Molt bon blog, m'agrada molt i sempre el segueixo :)

J. Rafel Alsina ha dit...

El món és molt petit ...

M'alegro que t'agradi el blog. Aquesta vegada hem fet poques fotos però tenim una pel·lícula que aviat penjarem aquí.