dissabte, 28 d’agost del 2010

VF al Roc del Quer (Canillo)

Roc del Quer
Jornada ferratista a Andorra, a la zona del Roc del Quer, al costat de Canillo. Hem començat per la VF dels Racons, una ferrata força interessant amb molts passos verticals i un parell d'extraploms, que hem superat amb l'ajut del seu equipament, força bo però sense excessos. Des del final de la ferrada dels Racons, un caminet ens ha portat en pocs minuts a l'inici de la segona via ferrada de la jornada, la Canal del Grau, més fàcil que l'anterior però amb un pont nepalès i un parell de trams verticals que li donen caràcter. El segon pont nepalès, en canvi, ha estat decebedor, ja que és ben poca cosa. Hem arribat al final i, com que era encara molt aviat, hem triat el descens per una altra via ferrada, la de la Canal de Mora. Hem pujat caminant fins al Mirador del Roc del Quer i des d'allà hem iniciat el descens, que no quadrava gaire amb la ressenya perquè la part final, que era un camí equipat, estava sense ferro. Més avall hem trobat la part tècnica de la via, sense massa dificultat, i hem baixat sense problemes al punt de partida.
Aquí teniu els vídeos corresponents. El primer recull l'ascensió a la via ferrada dels Racons:

El segon vídeo recull l'altra via ferrada de la jornada: la Canal del Grau:

Els dos vídeos han estat cedits per Mountain Films per a tots els seguidors d'aquest blog.


dimecres, 18 d’agost del 2010

Ascensió al Pico Anayet (2.545 m)

Anayet
Ens hem llevat aviat en el refugi de Pombie i, després d'esmorzar, hem baixat pel caminet fins a la carretera del Portalet on teníem el cotxe. Des d'allà hem passat el coll del Portalet i hem baixat fins al Corral de las Mulas, on hem deixat el cotxe per iniciar la segona ascensió d'aquesta sortida al Pirineu Occidental. La carretereta que porta al pàrquing superior estava tancada, de manera que hem hagut de pujar a peu els gairebé dos quilòmetres d'asfalt. Després, seguint el GR11, hem pujat fins als Ibones de Anayet, un lloc molt conegut per la magnífica postal que s'hi pot obtenir, amb la silueta del Midi d'Ossau reflectida en els llacs. Des d'aquí es veu la silueta impressionant de l'Anayet dominat aquest altiplà. Hem pujat sense massa problemes ja que, malgrat el seu aspecte, és un cim fàcil que es puja per un caminet que va buscant els punts febles de la muntanya per arribar al seu cim. Hem estat una bona estona al cim contemplant l'extens panorama que ens oferia i hem baixat pel mateix camí de pujada fins al punt de partida, el Corral de las Mulas.
Aquí podeu veure la panoràmica circular des del cim:



dimarts, 17 d’agost del 2010

Ascensió al Midi d'Ossau (2.884 m)

Midi d'Ossau
Avui hem fet una ascensió d'aquelles que teníem pendents des de fa molts anys. El Midi d'Ossau és un dels pics més coneguts dels Pirineus per la seva silueta característica, visible desde bona part dels Pirineus. Hem sortit de casa al matí i hem deixat el cotxe a pocs metres del Portalet. Des d'allà hem pujat fins al refugi de Pombie, situat al mateix peu del Midi. Hem deixat algunes coses al refugi i hem iniciat l'ascensió per la via normal, fàcil però amb alguns trams d'escalada. Els passos clau són les tres xemeneies que cal grimpar; no són gaire difícils i les hem fet sense corda però cal anar amb compte. Després de superar les tres xemeneies encara queda un bon tros de pujada per superar el gran desnivell, però val la pena perquè des del cim el panorama és extraordinari. Hem descansat i hem menjat una mica abans d'iniciar el descens, que és tan entretingut com la pujada. Les xemeneies les hem baixat en ràppel, evitant així les desgrimpades que sempre són més complicades que la pujada. Hem arribat al refugi a les sis de la tarda, de manera que encara hem pogut descansar una mica abans del sopar, i ens hi hem quedat a dormir.
Aquí podeu veure la panoràmica circular des del cim:



diumenge, 8 d’agost del 2010

TMB, etapa 5: Trient - La Flégère

Tour del Mont Blanc
Trient - Col de Balme - Chalet de Charamillon - Le Tour - Tré-le-Champ - Tête-aux-Vents - La Flégère

Horari oficial: 8 h 45 min. - Acumulat: 33 h 30 min.
Desnivell positiu: 1.596 m - Acumulat: 5.732 m
Desnivell negatiu: 1.029 m - Acumulat: 5.078 m

Darrera etapa d'aquesta primera incursió en el Tour del Mont Blanc. Hem sortit de Trient de bon matí i hem iniciat la pujada al Col de Balme, un pas estratègic que comunica Suïssa amb França. El camí, molt ben traçat, ens ha portat en poc més de dues hores fins al coll. Poc abans d'arribar-hi, malgrat que la previsió del temps era bona, ha caigut un petit xàfec que ens ha fet témer el pitjor. Hem tornat a treure la capelina que portàvem al fons de la motxilla des de Ferret i hem iniciat la baixada per la vesant francesa en direcció a Le Tour. Ens hem aturat al Chalet de Charamillon i hem pres un te. Quan hem sortit el dia havia millorat i el sol ja ens ha acompanyat tot el dia. Hem baixat fins a Tré-le-Champ i ens hem aturat a dinar abans d'iniciar la segona part de l'etapa que ens havia de portar a la Flégère. El camí puja en diagonal deixant a baix el poble d'Argentière i tota la vall de Chamonix. Aviat hem vist el Mont Blanc i tots els seus satèl·lits i hem arribat al pas clau de l'etapa, la pujada a Tré-le-Champ per un camí equipat amb escales i passamans de ferro. Després només quedava una horeta de camí en lleugera baixada fins a la Flégère on hem posat punt i final a la nostra ruta per aquest any.
Aquí podeu veure un petit vídeo amb algunes escenes d'aquesta etapa:




dissabte, 7 d’agost del 2010

TMB, etapa 4: Arpette - Trient

Tour del Mont Blanc
Arpette - Fenêtre d'Arpette - Prisse du Bisse - Peuty - Trient

Horari oficial: 5 h 55 min. - Acumulat: 24 h 45 min.
Desnivell positiu: 991 m - Acumulat: 4.136 m
Desnivell negatiu: 1.361 m - Acumulat: 4.049 m

Es pot dir que la d'avui és l'etapa reina del TMB. De fet, a partir de Campex el camí té dues variants: la planera que va per la granja de Bovine i la més alpina que passa per un coll molt singular, la Fenêtre d'Arpette, a 2.671 m. Nosaltres hem triat l'opció més alpina i de bon matí hem començat a pujar en direcció al coll. El camí comença molt ben traçat però es va complicant i acaba en un pedregar, un caos de blocs granítics per on arribem finalment al coll d'Arpette (2.671 m). És un pas ben estret però amb unes vistes magnífiques sobre les muntanyes del Valais. Després d'uns minuts de descans i de fer les fotos reglamentàries, hem iniciat el descens per l'altra banda per un camí que va paral·lel al glaciar de Trient. Hem passat per Chalet du Glacier i, sense aturar-nos, hem seguit baixant fins al poblet de Peuty. Estava previst acabar aquí l'etapa però la gîte no ens ha agradat gens, de manera que hem baixat una mica més fins al veí poble de Trient, on ens hem allotjat a la gîte La Gardienne, molt singular. La casa estava molt atrotinada però el sopar ha estat magnífic i la taula de formatges monumental.


divendres, 6 d’agost del 2010

TMB, etapa 3: Ferret - Arpette

Tour del Mont Blanc
Ferret - La Fouly - Issert - Champex - Arpette

Horari oficial: 5 h 5 min. - Acumulat: 18 h 50 min.
Desnivell positiu: 625 m - Acumulat: 3.145 m
Desnivell negatiu: 650 m - Acumulat: 2.688 m

L'etapa d'avui ha estat de transició després de la dura jornada passada per aigua d'ahir. Es tracta de baixar tota la vall suïssa de Ferret fins al poble d'Issert i des d'allà remuntar fins al llac de Champex per iniciar la pujada de la vall d'Arpette fins al poblet del mateix nom. Molts dels randonneurs que recorren el TMB fan aquest tram amb autobús, ja que hi ha una carretereta que en uns 20 km ens porta fins a Champex i un servei públic que fa aquest trajecte. Nosaltres, com que som del sector integrista dels caminadors del TMB, fem l'etapa íntegrament a peu. El camí no va per la carretera sinó que baixa per l'altra banda del riu, entre boscos, i ens porta en una plàcida caminada fins a Isert. En aquest poblet hem menjat una omelette i hem inicial la pujada a Champex, un lloc molt turístic. Des d'aquí hem completat l'etapa entrant a la vall d'Arpette pujant fins a la gîte d'Arpette on hem donat per acabada la jornada.


dijous, 5 d’agost del 2010

TMB, etapa 2: Ref. Bonatti - Ferret

Tour del Mont Blanc
Refugi Bonatti - Arnuva - Ref. Elena - Grang col Ferret - La Peula - Ferret
Horari oficial: 6 h 45 min. - Acumulat: 13 h 45 min.
Desnivell positiu: 895 m - Acumulat: 2.520 m
Desnivell negatiu: 1.215 m - Acumulat: 2.038 m

Les previsions meteorològiques no han fallat. Per a avui es preveia pluja i hem tingut pluja, molta pluja. Hem sortit del refugi Bonatti plovent, amb la capelina; el camí que hem agafat baixa una mica fins a l'àmplia vall de Ferret, que puja planerament fins al poblet d'Arnuva. Aquí comença la forta pujada per superar el Grand col Ferrer, porta de la Confederació Helvètica. Plovent sense parar, hem començat la pujada per un camí enfangat en direcció al refugi Elena, primera fita d'aquesta pujada. Poc abans d'arribar-hi, la pluja s'ha fet més intensa i feia força vent; hem arribat ben mullats al refugi, de manera que hi hem entrat i hem pres un te mentre esperàvem a veure si afluixava la tempesta. Al cap d'una estona semblava que la pluja no era tan forta, de manera que hem sortit ben abrigats per intentar superar el coll. La pluja no ha parat ni un moment però a poc a poc hem anat guanyant el desnivell pel camí ben traçat fins al Grand col Ferret (2.537 m). Ja en territori suís, sempre sota la pluja, hem iniciat la llarga baixada per un ample camí. Hem arribat a la Peula, una mena de granja reconvertida en alberg i hem fet una parada tècnica per dinar. Ens han fet una sopa de verdures acompanyada amb formatge del país i hem seguit baixant fins arribar al poble de Ferret, on ens hem instal·lat en un hotelet.


dimecres, 4 d’agost del 2010

TMB, etapa 1: Courmayeur - Ref. Bonatti

Tour del Mont Blanc
Courmayeur - Villair - Refugi Bertone - Tête de la Tronche - Col Sapin - Pas Entre Deux Sauts - Refugi Bonatti

Horari oficial: 7 h - Acumulat: 7 h
Desnivell positiu: 1.625 m - Acumulat: 1.625 m
Desnivell negatiu: 823 m - Acumulat: 823 m

El Tour del Mont Blanc és un camí de gran recorregut (GR) que dóna la volta al massís del Mont Blanc passant per tres països: Itàlia, Suïssa i França. Des que vam acabar el GR10 teníem ganes de fer un altre gran recorregut de muntanya i aquest és ideal pels magnífics paisatges que s'hi poden veure i perquè és tot un un clàssic. Ja la revista Muntanya en el seu número 802, de desembre de 1995, publicava un article amb la ressenya d'aquest GR. Després de dormir a Courmayeur, hem iniciat aquest gran recorregut passant pel poblet de Villair, pràcticament enganxat a Courmayeur. Després, el camí puja pel bosc aixecant-se sobre la vall de Courmayeur per guanyar el llom de la muntanya de la Saxe. Allà hem trobat una visió impressionant del Mont Blanc i tot el massís. Hem arribat al refugi Bertone i hem pres un te abans de seguir pujant, ara carenant pel llom de la muntanya de la Saxe, fins al cim de la Tête de la Tronche (2.584 m), el punt més alt de l'etapa d'avui, des d'on hem pogut gaudir d'un gran panorama. El camí baixa en pocs minuts fins al Col Sapin (2.436 m) i després d'una llarga sifonada supera el segon coll, el Pas Entre-Deux-Sauts (2.524 m), abans del descens fins al refugi Walter Bonatti (2.025 m), on hem acabat l'etapa. El dia ha estat magnífic i tot el camí ha estat decorat pel rerefons del massís del Mont Blanc, que hem vist durant tot el llarg recorregut.
Aquí teniu aquí la panoràmica que hem fet des del cim de la Tête de la Tronche: