divendres, 29 d’agost del 2008

Camí de Sa Pujada de Formentera

Camí de Sa Pujada, Formentera
L'Illa de Formentera no és un bon lloc per als muntanyencs. Hi ha molta, molta platja però de muntanyes ben poca cosa. Tot i això, aprofitant una estada d'uns dies en aquesta illa hem fet una petita excursió pujant per un dels pocs camins de muntanya que hi ha a l'illa. El camí de Sa Pujada és l'únic tram que es conserva de l'antic camí que anava de Sant Francesc, capital de l'illa, a La Mola. És un camí amb trams empedrats i sembla ser que és d'origen romà. Ha estat declarat "bé d'interès cultural" i ens ofereix grans paisatges de l'illa perquè puja a l'única elevació remarcable de Formentera. Hem sortit d'Escaló, primer per la carretera, i aviat hem agafat el camí empredrat. El camí va alçant-se sobre la part plana de l'illa i ben aviat veiem pràcticament l'illa sencera. És una curta passejada que ens porta al petit poble del Pilar de la Mola, passant en el darrer tram per la carretera. Després de prendre un refresc en el poble hem tornat a baixar pel mateix camí.

dimarts, 19 d’agost del 2008

GR10, etapa 38: Goulier-Siguer

Goulier - col de Risoul - col d'Esquérus - col de Grail - col de Lercoul - Lercoul - Siguer

La darrera etapa de la campanya d'agost del GR-10 és relativament curta, només 4 hores, i ens ha portat, a través de boscos i sense massa desnivell, fins al poble de Siguer, on hem donat per acabada, de moment, la nostra caminada pel GR-10.
Han estat en total 10 etapes, més les dues que vam fer el mes de juny, que ens han portat des de Luchon fins a Siguer, ja a l'altura d'Andorra. Han estat jornades dures i intenses, amb grans desnivells i moltes hores de camí, que ens han donat una visió de conjunt d'aquest sector dels Pirineus: L'Ariège. Ara ens queden unes 15 etapes fins acabar aquest camí de gran recorregut, que ens ha de portar fins a la platja de Banyuls-sur-Mer. Esperem que l'any vinent poguem completar aquesta gran travessia.


dilluns, 18 d’agost del 2008

GR10, etapa 37: Bassiès-Goulier

Refugi de Bassiès - Marc - refuge de Prunadière - Pradières - Coumasses Grandes - Goulier

L'etapa 37 ha estat la més llarga fins ara de tot el GR10. Hem sortit de bon matí del refugi de Bassiès (1.655 m) i hem baixat fins al poblet de Marc (1.010 m). Tot baixant, ja hem pogut gaudir de bones vistes del Montcalm, cim veí de la Pica d'Estats, que domina tota aquesta vall. Des de Marc hem pujat fins a Mounicou, un altre poblet, on hem esmorzat. Després hem iniciat la remuntada fins a la cabana de la Prunadière (1.614 m) i, superant un petit coll, hem baixat al poble d'Artiès (985 m). Allà hem dinat i hem fet una petita migdiada; després hem començat la segona part de l'etapa, pujant per un camí d'un pendent extrem fins a les Coumasses Grandes (1.580 m). Encara ens quedaven dues hores de marxa, primer per un camí de balcó amb grans vistes i després per una forta baixada pel bosc, fins al poble de Goulier (1.110 m), final de l'etapa. Ens hem instal·lat a la magnífica gîte de Goulier, després d'una jornada de 13 hores de muntanya.


diumenge, 17 d’agost del 2008

GR10, etapa 36: Aulus les Bains - Bassiès

Aulus-les-Bains - étang de Guzet - pont de la Mouline - Coumebière - Port de Saleix - col de Bassiès - refugi de Bassiès

Després d'un petit parèntesi, retornem al GR10 amb aquesta nova etapa, no molt llarga però força interessant, que ens ha portat al refugi de Bassiès, situat al costat dels estanys del mateix nom. Des del poble d'Aulus les Bains, hem iniciat una forta pujada, amb un desnivell de 1.200 m, fins al coll de Bassiès (1.933 m). Des d'allà, una curta baixada amb gran vista sobre els llacs ens ha portat fins al refugi, molt comfortable, on hem sopat i dormit. Només arribar, i per iniciar la recuperació i preparació per a l'etapa de demà, ens hem menjat una crêpe Grand Marnier. Després, dutxa, migdiada, sopar amb vi de la comarca i taula de formatges, i a dormir.


dissabte, 9 d’agost del 2008

GR10, etapa 35: Saint Lizier - Aulus

Saint Lizier d'Ustou - col de Fitté - col d'Escots - jasse de Fouillet - Aulus-les-Bains

Al matí tot està tapat i plovisqueja. Estem a punt d'abandonar però finalment decidim provar sort i comencem la pujada des de Saint Lizier en direcció al coll d'Escots (1.618 m). Són 3 hores de pujada sota la fina pluja per superar els 900 metres de desnivell. Quan estem arribant al coll, ocupat per instal·lacions de l'estació d'esquí de Guzet-Neige, es comença a veure alguna clariana a través de la boira. Esmorzem al coll i quan reiniciem la marxa el sol ja ens acompanya. El camí passa pel circ de Casiérens i baixa entre boscos fins a Aulus-les-Bains, on acaba l'etapa.


divendres, 8 d’agost del 2008

GR10, etapa 34: Rouze - Saint Lizier

Rouze - col de la Serre du Cot - Saint Lizier d'Ustou

Com que ahir vam fer una etapa i mitja, avui només hem de fer mitja etapa (3 h 40 min) per arribar a Saint Lizier d'Ustou, on teníem programat acabar l'etapa d'avui. Fem tot el trajecte sota una pluja fina però molt persistent; l'etapa és curta però ens cal superar els 620 metres de desnivell fins al coll de la Serre du Cot. Arribem sense problemes a Saint Lizier i ens allotgem a l'hotel de Trein d'Ustou.


dijous, 7 d’agost del 2008

GR10, etapa 33: Seix - Rouze

Seix - Moulin Lauga - cabana d'Aula - col de Pause - Couflens - Rouze

Després d'una jornada de descans iniciem una nova etapa sortint de Seix (550 m). Passem per la cabana de l'Artigue i emprenem una forta pujada fins a la cabana d'Aula (1.550 m). El temps no és gaire bo i la boira ens envolta però seguim pujant fins al coll (1.998 m). El pla inicial era baixar una mica fins a l'estany d'Arreau i plantar la tenda per seguir demà el nostre camí, però el temps empitjora i comença a ploure, de manera que decidim allargar l'etapa fins a la gîte de Rouze, quatre hores més endavant. Baixem fins a Couflens (702 m) i remuntem fins a Rouze (930 m), on ens allotgem. En total hem fet 1.680 metres de desnivell i hem estat gairebé 11 hores caminant, però sopem calent i dormim sota teulada, mentre la pluja no s'atura ni un moment en tota la nit.


dimarts, 5 d’agost del 2008

GR10, etapa 32: Taus - Seix

Cabana de Taus - col de Laziès - col d'Auédole - estany de Bethmale - pas de la Core - Esbints - Aunac - pont du Salat - Seix

Després de les tres dures etapes anteriors, avui toca retornar a la civilització. L'etapa d'avui és gairebé tota de baixada i ens porta, passant pel coll de Laziès (1.840 m), el llac d'Ayes, el coll d'Auédole (1.730 m) i el pas de la Core (1.395 m), fins a Seix, una vila molt turística on fem parada a l'hotel i ens prenem un dia de descans que aprofitem per anar a recuperar el cotxe que teníem a Fos.


dilluns, 4 d’agost del 2008

GR10, etapa 31: Grauillès - Taus

Grauillès - cabana de Besset - clot du Lac - cabana de Trapech du Milieu - Pla de la Lau - cabana d'Aouen - cap de Lauses - cabana de Taus

Amb les primeres llums del dia hem plegat la tenda i ens hem posat en marxa. El dia s'ha aixecat núvol i, a mesura que pugem cap al coll du Clot du Lac (1.821 m), primer objectiu del dia, la boira ens envolta. Però avui tenim sort; en un moment ens trobem caminat per sobre del mar de núvols que tapa la vall. Superem el coll i una llarga baixada ens porta al Pla de la Lau (927 m). Dinem i fem la migdiada; ens queda encara un bon desnivell i cal recuperar forces. Després iniciem la forta pujada que ens porta al cap des Lauses (1.892 m). Acampem al costat de la cabana de Taus, molt propera, després de banyar-nos a l'abeurador. Tenim una gran panoràmica del Mont Valier i, per l'altra banda, podem gaudir d'una espectacular posta de sol. Avui la jornada també ha estat dura. En total hem fet 1.750 metres de desnivell.


diumenge, 3 d’agost del 2008

GR10, etapa 30: Araing-Grauillés

Estany d'Araing - mina de Bentaillou - col de la Catauère - Eylie-d'en-Haut - col d'Arech - Grauillès
De bon matí sortim del refugi de l'Estany d'Araing (1.950 m) i remuntem el coll de la Serra d'Araign (2.221 m). Una llarga baixada, passant per la mina abandonada de Bentaillou, ens porta fins a la petita població d'Eylie-d'en-Haut (990 m). Ens aturem a la gîte d'étape d'aquest poblet i mengem una amanida i una truita de patates que ens prepara la mestressa de la gîte. De postres, un bon tall de gateau basque. Ens aturem una mica més avall per fer una petita migdiada abans d'emprendre la segona part de l'etapa d'avui. Cal pujar el Coll de l'Arech (1.802 m) i baixar per l'altra banda fins al fons de la vall d'Orle. El sol de la tarda ens fa suar la cansalada per superar el coll però arribem sense novetat al punt final de l'etapa, a la vall d'Orle, i plantem la tenda de campanya al costat de la passera de Grauillés després de prendre un bany refrescant en el riu. En total, avui hem superat 1.080 metres de desnivell.


dissabte, 2 d’agost del 2008

GR10, etapa 29: Fos-Araing

Fos - Melles - Labach-de-Melles - pas du Bouc - col d'Auéran - refugi de l'estany d'Araing

Després de dormir a l'hostal "Juan Canejan" de Les, hem iniciat una nova campanya de GR10 amb aquesta etapa que remunta 1.630 metres de desnivell des de Fos (544 m), on havíem acabat la nostra darrera incursió en el GR, fins al coll d'Auéran (2.176 m), des d'on una curta baixada ens ha portat al refugi de l'Etang d'Araing, situat al costat de l'estany del mateix nom, a 1.950 m. Un magnífic refugi, propietat del CAF, on ens han donat un bon sopar i hem pogut dormir còmodament. La pujada ha estat dura però, a poc a poc, hem anat superant metre a metre el gran desnivell de la jornada, animats pels grans panorames que hem pogut veure.