diumenge, 12 de març del 1978

Escalada a Montserrat

La Prenyada, via Gómez-Xalmet
Una jornada d'escalada a Montserrat, al sector de Trinitats. Fem tres vies:
  • La Prenyada, via Gómez-Xalmet
  • La Prenyada, via Original
  • La Panxa del Bisbe, via Cara Est
La via Gómez de la Prenyada és una de les més belles de les vies clàssiques de Montserrat i puja gairebé tota en escalada lliure utilitzant tota mena de tècniques. La via comença per un marcat diedre xemeneia, una curta tirada que superem totalment en lliure fins a una pataforma situada dins de la xemeneia. Seguim amb tècnica de ramonage per la xemeneia fins que aquesta es tanca i ens cal superar un desplom en escalada artificial; són pocs metres i després completem la tirada en lliure fins a la reunió, que fem sobre estreps. La tercera tirada, totalment en lliure, puja per una placa seguint una marcada fisura fins una bauma on fem la reunió semipenjats d'estreps assegurats amb una savina. Seguim amb una altra tirada totalment en lliure per la fisura, molt tècnica i difícil fins a un gran replà on fem reunió. Des d'aquí només ens queden dues tirades no tan difícils com les anteriors que, amb dificultat mimvant, ens porten al cim de la Prenyada.
De baixada aprofitem per fer la via Original de la Prenyada, una via fàcil que supera en una sola tirada la part del darrere de la Prenyada.
Després de la Prenyada encara ens queda temps i intentem fer la via Barberà-Cortés, que puja la Panxa del Bisbe per la cara Est però ens equivoquem i fem, en realitat, una variant d'aquesta via que anomenem Cara Est. És una via fina i elegant que supera el gran mur de la cara Est de la Panxa del Bisbe per la cara Est. Comença pujant per una canal difícil primer amb tècnica bavaresa i després en ramonage fins que fem reunió semi-penjats d'estreps. La segona tirada la fem totalment en lliure de placa amb tendència a l'esquerra fins que trobem un gran forat on muntem la segona reunió. Des d'aquí l'escalada ja és fàcil fins al cim. Es pot fer en una sola tirada o fer una reunió a mig camí assegurats en una savina en un lloc ben còmode. Com que la via era inèdita (si més no, no havíem vist la ressenya enlloc),  vam fer nosaltres una petita ressenya amb la descripció i el gràfic de l'ascensió.

RESSENYA:
La Prenyada, via Gómez-Xalmet

La Prenyada, via Original

La Panxa del Bisbe, Cara est

RESSENYA HISTÒRICA: